αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός ο CEO επιτρέπει στους εργαζομένους του να δουλεύουν όποτε θέλουν

Αυτός ο CEO επιτρέπει στους εργαζομένους του να δουλεύουν όποτε θέλουν

Πως θα σου φαινόταν να δουλεύεις σε μία εταιρία, αλλά να δουλεύεις… όποτε θες; Μπερδεύτηκες; Κι όμως, αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζει ο Matt Mullenweg. Ο ίδιος είναι ιδρυτής και CEO της εταιρίας Automattic.

Η εταιρεία, που είναι πίσω από το WordPress, υπήρξε πρωτοπόρος της λεγόμενης ασύγχρονης εργασίας, που προσφέρει στους υπαλλήλους όχι μόνο ευελιξία για το πού βρίσκονται, αλλά και για το ωράριο. Η εταιρεία έχει 1.876 υπαλλήλους σε 97 χώρες, που εργάζονται σε ασύγχρονη βάση, δηλαδή αποφασίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμα τους.

Ναι, πρέπει να πετύχουν τους στόχους τους, αλλά καθορίζουν οι ίδιοι πότε και πόσο δουλεύουν. 

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία βασίζεται ιδιαίτερα σε γραπτές επικοινωνίες, περιλαμβανομένων εσωτερικών blog που κρατούν ενημερωμένους τους εργαζομένους για συζητήσεις, και επιτρέπουν σε ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές ζώνες ώρας να συνεισφέρουν. Όπως είναι λογικό, ένα τέτοιο μοντέλο περιλαμβάνει λιγότερα meetings ή συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο.

«Συχνά λέμε “πρέπει να είσαι στο γραφείο σου αυτή την ώρα”. Ποιος ενδιαφέρεται; Ο πελάτης σας δεν αγοράζει πόσες ώρες την ημέρα βρίσκονται οι άνθρωποι στα γραφεία τους. Το παλιό μοντέλο σπαταλούσε τον χρόνο των ανθρώπων», δηλώνει μεταξύ άλλων στη Wall Street Journal ο CEO. 

«Επίσης, όταν δουλεύεις από μακριά, αλλά όχι ασύγχρονα, αυτό γίνεται πραγματικά δύσκολο, ιδιαίτερα σε διαφορετικές ζώνες ώρας. Ακόμη και οι άνθρωποι που ζουν στην ίδια πόλη μπορεί να έχουν διαφορετικούς περιορισμούς στον χρόνο τους, είτε αφορά τη φροντίδα των παιδιών είτε κάποιου ηλικιωμένου», συμπληρώνει. 

Βγαίνοντας από την πανδημία, πολλές εταιρείες έχουν υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. «Πιστεύω ότι το υβριδικό μοντέλο θα εκλείψει φυσικά. Πολλές εταιρείες πληρώνουν για γραφεία και θέλουν απλά να τα αξιοποιήσουν. Είναι σαν να τρως υπερβολικά στον μπουφέ, μόνο επειδή ήδη έχεις πληρώσει. Η δουλειά αφορά τη συνεργασία, όχι να το κάθονται όλοι σε ένα γραφείο με ακουστικά, κοιτάζοντας μια οθόνη. Πιστεύω θα κοιτάμε πίσω και θα λέμε “Το κάναμε αυτό;”. Γιατί τους αναγκάζουμε να είναι στο ίδιο κτίριο; Από την εμπειρία μας, η ικανότητα να βρεις απίστευτα ταλέντα έχει ξεπεράσει το κόστος του να μην είμαστε μαζί κάθε ημέρα», λέει ο CEO.

https://targettrend.com/wp-content/uploads/2020/06/Matt-Mullenweg.jpg

Αυτό είναι το μέλλον για τους εργοδότες, επειδή τους επιτρέπει να ανοιχτούν σε ταλέντα που απέκλειαν πριν, σημειώνει. Επίσης, προσθέτει, η ασύγχρονη εργασία επιτρέπει στους ανθρώπους να οργανώνουν τις ημέρες τους έτσι ώστε να είναι πιο παραγωγικοί.

Tι μπορεί να εμποδίσει αυτό το μοντέλο να γίνει mainstream; «Ο φόβος. Πως ξέρω ότι οι άνθρωποι μου εργάζονται; Νομίζω ότι όσοι το λένε αυτό, εννοούν ”πως ξέρω ότι βρίσκονται στο γραφείο τους συγκεκριμένες ώρες;”. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά πιο σημαντικό είναι το ”πώς μπορώ να ξέρω ότι επιτυγχάνουν τους στόχους τους και τους στόχους μου για την επιχείρηση;”», λέει ο CEO.

Και καταλήγει: «Χρειάζεστε μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το τι πρέπει να επιτύχουν οι εργαζόμενοί σας και πιθανότατα θα εκπλαγείτε από το πώς το καταφέρνουν, με τρόπους που δεν μπορούσατε να φανταστείτε».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 4 =