αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός ο 69χρονος ιδρυτής μίας εταιρίας δισεκατομμυρίων, παραθέτει τον «ψυχολογικό διακόπτη» που θα αλλάξει τη ζωή σου

Αυτός ο 69χρονος ιδρυτής μίας εταιρίας δισεκατομμυρίων, παραθέτει τον «ψυχολογικό διακόπτη» που θα αλλάξει τη ζωή σου

Ο David Novak έχει καταγράψει την δική του διαδρομή. Είναι συνιδρυτής και πρώην CEO της Yum Brands, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστιατορίων στον κόσμο. Σήμερα είναι 69 ετών, με… τόνους εμπειρίας και host του podcast How Leaders Lead with David Novak. Ενώ έχει γράψει και τα δικά του βιβλία.

«Το αν θα πετύχετε ή όχι στους στόχους σας εξαρτάται από την ικανότητά σας να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Είμαι πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας εστιατορίων Yum Brands, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, και είχα στιγμές που αναρωτήθηκα: Έχω αυτό που χρειάζεται;» λέει ο ίδιος στο CNBC.

Και συμπληρώνει: «Ευτυχώς, υπήρξαν αρκετά mental hacks που με βοήθησαν να καλλιεργήσω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά ήταν να επαναπλαισιώσω τις αρνητικές σκέψεις που υπονόμευαν την αυτοπεποίθησή μου. Το Reframing είναι μια ψυχολογική τεχνική κατά την οποία προσδιορίζουμε πώς βλέπουμε μια κατάσταση ή εμπειρία και μετά αλλάζουμε την οπτική μας».

Αυτό δεν είναι μια άσκηση… άρνησης των συναισθημάτων σας. Τα συναισθήματά σας είναι ενδείξεις για το τι είναι σημαντικό για εσάς, επομένως πρέπει πάντα να τα αναγνωρίζετε. Ο στόχος είναι να βρείτε έναν πιο παραγωγικό τρόπο σκέψης για να αντιμετωπίσετε αυτό που έχετε μπροστά σας.

Εδώ έρχεται το Reframing. Προσπάθησε να αλλάξει το «όχι», σε «όχι ακόμα». Ναι, πρόσθεσε τη λέξη «ακόμα» στο τέλος μιας πρότασης.

«Όταν έφτιαχνα το Yum Brands, ήθελα να γίνει μια παγκόσμια δύναμη. Ωστόσο, μια φωνή ακουγόταν συνέχεια στο κεφάλι μου, που έλεγε: «Δεν είμαστε γνωστοί ως διεθνής εταιρεία». Αυτό ήταν σίγουρα αλήθεια στην αρχή, αλλά μια μέρα αποφάσισα να προσθέσω το «ακόμα» στο τέλος αυτής της σκέψης: «Δεν είμαστε μια επιτυχημένη διεθνής εταιρεία… ακόμα». Κάθε φορά που ένιωθα ηττημένος ή χωρίς κίνητρο, επαναλάμβανα αυτή τη φράση στον εαυτό μου» λέει ο Novak.

Όπως παραδέχεται, αυτή η μικρή λέξη άλλαξε τη ζωή του. Ανοιξε χώρο για να πιστέψει στον εαυτό του και να πάρει τολμηρά ρίσκα.

«Κέρδισα την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν για να κάνω ένα μεγάλο στρατηγικό ποντάρισμα για να γίνω παγκόσμιας κλίμακας — και απέδωσε. Τελικά, η Yum Brands έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εστιατορίων στον κόσμο, με εστιατόρια σε περισσότερες από 135 χώρες», εξηγεί.

Πώς να κάνετε Reframe τις αρνητικές σας σκέψεις

Προσθέτοντας τη λέξη «ακόμα», μετατρέπετε αυτό που θα μπορούσε να ήταν το τέλος μιας συνομιλίας σε αρχή μιας νέας.

1. Σκεφτείτε κάτι έξω από τη ζώνη άνεσης σας. Επιλέξτε κάτι που είναι… απίθανο να πετύχετε. Για παράδειγμα, να τρέξεις σε έναν μαραθώνιο. Ή, αν μισείτε τα αεροπλάνα, μπορεί να πείτε ότι θέλετε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο.

2. Βάλτε το σε μία φράση με το «δεν μπορώ». Για παράδειγμα: «Δεν μπορώ να τρέξω έναν μαραθώνιο» ή «Δεν είναι δυνατό για μένα να ταξιδέψω μέχρι την Αυστραλία». Μετά πείτε τη φράση δυνατά στον εαυτό σας.

3. Προσθέστε το «ακόμα» στο τέλος της φράσης σας και μετά πείτε τη δυνατά. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω παραδείγματα, πείτε: «Δεν μπορώ να τρέξω ακόμα έναν μαραθώνιο» ή «Δεν είναι δυνατό για μένα να ταξιδέψω μέχρι την Αυστραλία ακόμα».

4. Τώρα αναρωτηθείτε: «Τι χρειάζεται να μάθω, να εξασκήσω ή να κάνω, για να το πραγματοποιήσω;». Γράψε μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Ίσως μπορείτε να σηκώνεστε μια ώρα νωρίτερα κάθε πρωί και να αρχίσετε να περπατάτε ένα μίλι. Στη συνέχεια, προσθέστε ακόμα ένα μίλι την επόμενη εβδομάδα. Ίσως μπορείτε να ερευνήσετε τεχνικές χαλάρωσης που χρησιμοποιούνται συνήθως όταν κάποιος φοβάται να πετάξει. Αυτό είναι εξάσκηση. Απλώς δείτε την «αδυναμία» από διαφορετικό πρίσμα και φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά.

5. Κρατήστε αυτή την τεχνική πρόχειρη! Όταν θέλετε να ξεκινήσετε κάτι νέο αλλά σας κυριεύουν οι αρνητικές σκέψεις, να έχετε αυτό το εργαλείο στην πίσω τσέπη σας. Μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να σκεφτεί με έναν νέο τρόπο. Όπως λέει ο Novak, κανείς από εμάς δεν ξέρει τι μπορεί να πετύχει, μέχρι να το πετύχει.

 

 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =