αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοτελές ποινικό αδίκημα γίνεται η άσκηση βίας, φραστικής ή σωματικής, σε εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα

Αυτοτελές ποινικό αδίκημα γίνεται η άσκηση βίας, φραστικής ή σωματικής, σε εργασιακούς χώρους στην Ελλάδα

Αυτοτελές ποινικό αδίκημα, σε ξεχωριστό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και κυρίως με- ενδεχομένως-  αυξημένη ποινή θα αποτελέσει στο επομενο διάστημα η βία και η παρενόχληση σε εργασιακούς χώρους. Το θέμα ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και θα έρθει ως απόρροια ενσωμάτωσης της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία σε χώρους εργασίας, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Η ανακοίνωση έγινε στην επισκεψή του στο Υπουργείο Εργασίας, κι ενώ στην επικαιρότητα βρισκόταν το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου, αλλά πλεον μετά τον ορυμαγδό των δημόσιων καταγγελιών για φραστική και σωματική βία από άλλους εργαζόμενους (π.χ ηθοποιούς) λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.  Η προαναγγελία έγινε ήδη ακόμα και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε “…και βέβαια ένα θέμα βαρόμετρο το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα με τόσο μεγάλη ένταση είναι το ζήτημα της εξουσιαστικής βίας, το οποίο η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ανέδειξε με έναν τρόπο που -πιστεύω-ότι μας ακούμπησε και μας συγκίνησε όλους. Σύντομα η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας”.

Τι σημαίνει αυτό:

Όπως εξηγεί το Capital.gr, αυτή τη στιγμή η τυχόν βία, φραστική ή σωματική,  σε εργασιακούς χώρους, δηλαδή σε αδικήματα που διαπράττονται από πρόσωπα τα οποία έχουν εξουσία πάνω σε εργαζόμενους, καλύπτεται από τα κοινά αδίκημα του Ποινικού Κώδικα όπως είναι η έργω και λόγω εξύβριση και η απειλή. Μάλιστα υπάρχει επιβαρυντική περίσταση αν το θύμα εχει εργασιακή σχέση με τον δράση, είτε στην απειλή, είτε σε σεξουαλικά αδικήματα.

Τώρα με βάση την οδηγία προφανώς θα υπάρξει αυτοτελής διάταξη που θα καλύπτει αυτά τα περιστατικά, είτε βίας είτε παρενόχλησης και βέβαια αυξημένες ποινές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 + 3 =