αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί οι δύο startuppers είναι οι νέοι δισεκατομμυριούχοι της Γερμανίας

Αυτοί οι δύο startuppers είναι οι νέοι δισεκατομμυριούχοι της Γερμανίας

Δύο νέους δισεκατομμυριούχους απέκτησε πρόσφατα η Γερμανία, χάρη στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) μίας εκ των πολυτιμότερων νεοφυών επιχειρήσεων της Ευρώπης: τη διαδικτυακής πλατφόρμας πώλησης αυτοκινήτων Auto1. Η βερολινέζικη startup εισήχθη στο χρηματιστήριο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, αντλώντας κεφάλαια 1,8 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τη διαδικτυακή αγορά -τύπου Carvana- μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 10,5 δισ. δολάρια.

Για τους ιδρυτές της, Hakan Koç και Christian Bertermann, η IPO ήταν μια μεγάλη νίκη. Έκαστος κατέχει ποσοστό περίπου 12% στην εταιρεία -η οποία μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών πούλησε το 2019 συνολικά 600.000 αυτοκίνητα σε αντιπροσώπους αλλά και απευθείας σε αγοραστές, μέσω της φίρμας Autohero- με αποτέλεσμα η περιουσία του καθενός να ανέλθει στο 1,3 δισ. δολάρια, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Auto1 τη Δευτέρα.

Η εισαγωγή της νεοφυούς εταιρείας στο χρηματιστήριο αποδείχθηκε σημαντικά κερδοφόρα όμως και τους για τους επενδυτές της Auto1 που την έχουν στηρίξει με 2 δισ. δολάρια από την ίδρυσή της το 2012 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Pitchbook. Το επενδυτικό ταμείο SoftBank Vision Fund του Ιάπωνα δισεκατομμυριούχου Masayoshi Son, που ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της Auto1 πριν από την IPO, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της επιχείρησης, που έχει γίνει γνωστή για την παράδοση των πωλούμενων αυτοκινήτων στους αγοραστές τους με φορτηγά-βιτρίνες. Το ποσοστό της τάξης του 17% που κατέχει η SoftBank αξίζει 1,8 δισ. δολάρια με βάση πάντα την τιμή κλεισίματος της μετοχής τη Δευτέρα.

Η επιτυχία

Όπως σημειώνει το Forbes, oι Koç και Bertermann -που είχαν “θητεύσει” προηγουμένως στις επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις Rocket Internet και Groupon, αντίστοιχα- δημιούργησαν την οντότητα που έμελλε να εξελιχθεί στην Auto1 το 2012. Έως το 2020, είχαν μετατρέψει την εταιρεία στην πολυτιμότερη startup της Γερμανίας, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων GP Bullhound.

Ξεκίνησαν την επιχείρηση φτιάχνοντας τον ιστότοπο wirkaufendeinauto.de (We Buy Your Car) στη Γερμανία, με αφορμή τον “αγώνα” που έδωσε ο Bertemann για να πουλήσει δύο παλιά αυτοκίνητα που ανήκαν στη γιαγιά του, σύμφωνα με τους FT. Έκτοτε, η Auto1 έχει αγοράσει και πουλήσει σε αντιπροσώπους αυτοκινήτων περισσότερα από 2 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα σε συνολικά 30 ευρωπαϊκές χώρες, μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών και χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για την τιμολόγηση των οχημάτων της.

Παράλληλα με την πώληση αυτοκινήτων σε αντιπροσώπους οχημάτων, η Auto1 λανσάρισε το 2017 τη φίρμα Autohero, μέσω της οποίας πουλά αυτοκίνητα απευθείας σε πελάτες. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει το ποσό των 495 εκατ. δολαρίων (410 εκατ. ευρώ) από τα έσοδα της IPO για την προώθηση της φίρμα Autohero – και της ιδέας αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που δεν έχει δει ο αγοραστής. Επί του παρόντος, μόλις το 1% των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Auto1.

Το σχέδιο της Auto1, ωστόσο, ενδέχεται να οδηγήσει σε σύγκρουση τον Bertermann -ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Auto1 (ο Koç αποχώρησε από τη θέση του συν-διευθύνοντος συμβούλου τον Νοέμβριο του 2020 για να αναλάβει μια θέση στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας)- με τους πελάτες-αντιπροσώπους αυτοκινήτων της εταιρείας. 

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναπτύξει τη φίρμα Autohero εστιάζοντας σε νέα μοντέλα οχημάτων που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ θα συνεχίσει να πουλάει παλαιότερα, φθηνότερα μοντέλα στο δίκτυο των αντιπροσώπων της.

Το Auto1 σημείωσε πωλήσεις 4,1 δισ. δολαρίων (3,4 δισ. ευρώ) το 2019, ωστόσο δεν έχει εμφανίσει ακόμη κέρδη ενώ αντιμετωπίζει και σκληρό ανταγωνισμό στην έδρα της (τη Γερμανία) από άλλους ιστοτόπους πώλησης αυτοκινήτων όπως οι Mobile.de και Autoscout24. 

Οι επενδυτές, πάντως, φαίνεται να έχουν πειστεί από το όραμα των Koç και Bertermann και τη διαδικτυακή εμπειρία αγοράς αυτοκινήτου που υπόσχονται, με την τιμή της μετοχής της Auto1 να σκαρφαλώνει έως τα 55 ευρώ μετά την εισαγωγή της στο ταμπλό την προηγούμενη Πέμπτη, πριν υποχωρήσει στα 50,24 ευρώ την Τρίτη (9/2), παραμένοντας όμως και πάλι κατά 32% υψηλότερα από την τιμή διάθεσης στην IPO. 

Η Auto1 αρνήθηκε να σχολιάσει το ύψος της αξίας του ποσοστού που κατέχουν οι ιδρυτές της.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι Koç και Bertermann δεν είναι οι μόνοι δισεκατομμυριούχοι που “εξαργυρώνουν” την αύξηση που παρουσιάζουν οι  διαδικτυακών πωλήσεις οχημάτων. Οι μετοχές της ανταγωνίστριας της Auto1 στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Carvana, σημείωσαν εκρηκτική άνοδο κατά 222% το προηγούμενο έτος, εκτινάσσονται και τις περιουσίας των δισεκατομμυριούχων ιδρυτών της, πατέρα και γιου, Ernest Garcia II και Ernest Garcia III.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + eight =