αρχικηVIRALΑυτοί είναι οι 9 «κανόνες» που πρέπει να ακολουθείς όταν είσαι φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι

Αυτοί είναι οι 9 «κανόνες» που πρέπει να ακολουθείς όταν είσαι φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι

Καλός οικοδεσπότης είναι αυτός που με γενναιοδωρία θέλει να σε ευχαριστήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σπίτι του.

Αυτός που «έχει σκεφτεί πριν από σένα για σένα» και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις «Σαν στο σπίτι σου». Εσύ, όμως, πώς μπορείς να ανταποδώσεις την καλή φιλοξενία; Η απάντηση βρίσκεται σε δύο λέξεις: στο σεβασμό και τη διακριτικότητα. Τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας σε ένα σπίτι όπου σας φιλοξενούν; Δες τους 9 «κανόνες», έτσι όπως τους διαβάσαμε στο Bovary.gr.

1) Μην περιμένετε την αφοσίωση του οικοδεσπότη 24 ώρες το 24ωρο: Οι οικοδεσπότες έχουν μια καθημερινότητα που τρέχει, με υποχρεώσεις και έντονους ρυθμούς, διαφορετικούς από αυτούς που μπορεί να έχετε εσείς το διάστημα που φιλοξενείστε. Μπορεί να εργάζονται, να έχουν παιδιά και συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα πρέπει να διεκπεραιώσουν. Δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι σε σας και στις ανάγκες σας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2) Μην ζητάτε από τον οικοδεσπότη να είναι (και) ο ξεναγός σας: Οι καλoί φιλοξενούμενοι έχουν κάνει από πριν μια προετοιμασία για το τι θα δουν και πού θα πάνε στη χώρα που θα ταξιδέψουν. Έχουν πλήρη ευθύνη του προγράμματος που θα ακολουθήσουν. Αν, πάλι, οι οικοδεσπότες θέλουν να σας ξεναγήσουν σε αξιοθέατα της χώρας που επισκέπτεστε, θα πρέπει να εκτιμήσετε ιδιαιτέρως την πρόθεσή τους αλλά μην την θεωρήσετε δεδομένη.

3) Μην παραλείψετε να κάνετε επίσκεψη χωρίς να έχετε μαζί σας ένα συμβολικό, έστω, δώρο: Πριν την επίσκεψή σας στο σπίτι οι οικοδεσπότες έχουν φροντίσει να έχουν ό,τι θα χρειαστεί για την παραμονή σας στο σπίτι τους. Ενα ποτό, λουλούδια ή μερικά γλυκά είναι μια ευγενική χειρονομία από την πλευρά σας. Ακόμα πιο ευγενικό θα ήταν να αφήσετε ένα δώρο κατά την αποχώρησή σας από το σπίτι, ως δείγμα ευχαριστίας για την φιλοξενία.

4) Μην περιμένετε όλα τα γεύματά σας καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας να είναι αποκλειστικά ευθύνη των άλλων: Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να συνδράμετε στα γεύματα που θα απολαύσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο σπίτι. Mπορεί οι οικοδεσπότες να φροντίζουν για τον πρωινό καφέ σας, αλλά για τα υπόλοιπα γεύματά σας μέσα στην ημέρα καλό θα ήταν να δείξετε προθυμία να συμμετέχετε στα έξοδα.

5) Μην ζητάτε να συμβαδίσουν οι άλλοι με τις δικές σας διατροφικές συνήθειες: Αν έχετε αγαπημένα σνακ μπορείτε να τα προμηθευτείτε μόνοι σας από ένα σούπερμαρκετ.

6) Μην περιμένετε από τους οικοδεσπότες να βάλουν σε τάξη την ακαταστασία σας: Το σπίτι όπου φιλοξενείστε δεν είναι ξενοδοχείο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει συνεχώς για εσάς. Είναι υποχρέωσή σας να στρώνετε το κρεβάτι σας, να πλένετε την κούπα του καφέ σας και να βοηθάτε στην προετοιμασία των γευμάτων.

7) Να ανοίγετε ντουλάπια και συρτάρια χωρίς να ζητήσετε την άδεια: Μην εκμεταλλεύεστε το «Σαν στο σπίτι σου» που ίσως ακούσετε. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του οικοδεσπότη και δείξτε διακριτικότητα. Επίσης, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο ή υπολογιστή που διαθέτει το σπίτι χωρίς να ρωτήσετε.

8) Μην κάνετε κατάχρηση του μπάνιου σε ώρες «αιχμής» στο σπίτι: Θα ήταν πολύ ευγενικό από την πλευρά σας να ρωτήσετε ποια θα ήταν η κατάλληλη ώρα για να κάνετε το μπάνιο σας. Μπορεί αυτό να είναι μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά δεν παύει να είναι σημαντική.

9) Μην περιμένετε οι άλλοι να σκέφτονται όπως μπορεί να σκέφτεστε εσείς: Ζείτε ακολουθώντας τους δικούς σας κανόνες, αλλά μην περιμένετε οι άλλοι να ζουν όπως ακριβώς ζείτε εσείς. Καλό θα ήταν να ρωτάτε πριν κάνετε το ο,τιδήποτε. Εχετε μερίδιο ευθύνης για την ασφάλεια, την τάξη και την ησυχία του σπιτιού όσο θα βρίσκεστε εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =