αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτοί είναι οι 4 «παίχτες» που θέλουν να αγοράσουν την Creta Farms

Αυτοί είναι οι 4 «παίχτες» που θέλουν να αγοράσουν την Creta Farms

Το «παρών» στη διαδικασία πώλησης της Creta Farms αποφάσισε να δώσει τελικά ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά μέσω της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινή, προσφορές κατέθεσαν τουλάχιστον δύο ακόμη επιχειρηματίες, ο Θεόδωρος Δουζόγλου, με την πρότασή του να στηρίζεται από τον έναν εκ των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms, τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, ιδιοκτήτης της αλλαντοβιομηχανίας «Λακωνική Τροφίμων». Πληροφορίες της αγοράς έκαναν λόγο και για ύπαρξη τέταρτης προσφοράς, από το fund Lime Capital Partners, που ελέγχει ήδη τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».

Η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών είναι βεβαίως ένα βήμα για τη σωτηρία της Creta Farms, αλλά δεν είναι ούτε αρκετό ούτε το πιο κρίσιμο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ό,τι κατέθεσαν χθες ως μη δεσμευτικές προσφορές οι ενδιαφερόμενοι ήταν μια αποτίμηση της αξίας της Creta Farms, ωσάν να μην έχει επιβαρυνθεί με δάνεια και εν γένει υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους και Δημόσιο. Ανάλογα με την αποτίμηση της εταιρείας, θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για την όποια διαγραφή χρεών.

Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η 30ή Οκτωβρίου, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτή μπορεί να τηρηθεί. Οπως επισημαίνουν στην «Κ« πηγές με γνώση της διαδικασίας, κανείς ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς χωρίς να έχει προβεί νωρίτερα στη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence). H κατάσταση, όμως, που επικρατεί στην Creta Farms, με το αλαλούμ σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της εταιρείας, καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διαδικασία του due diligence. Η λύση που αναμένεται να εφαρμοσθεί, αλλά είναι άγνωστο εάν θα τη δεχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, είναι να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία η ΕΥ, η οποία διενεργεί τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ επίσης έχει τοποθετήσει και CRO (επικεφαλής αναδιάρθρωσης) στην εταιρεία.

Δύσκολο, εξάλλου, είναι να προβλεφθεί εάν μέχρι να κατατεθούν οι δεσμευτικές προφορές θα υπάρχει και εταιρεία. Πληροφορίες θέλουν ήδη να έχουν προχωρήσει προμηθευτές σε έκδοση διαταγών πληρωμής. Επιπλέον, η μη ενεχυρίαση και των εμπορικών σημάτων και πατεντών, καθώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις ανάμεσα στις τράπεζες και στη διοίκηση της Creta Farms, καθιστά αδύνατη τη χορήγηση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 4 εκατ. ευρώ, η οποία θα μπορούσε να αποκαταστήσει εν μέρει τη λειτουργία της αλλαντοβιομηχανίας.

Η μη υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων σχετίζεται με το γεγονός ότι παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με τη νόμιμη διοίκηση στην Creta Farms. Χθες, η πλευρά Μάνου Δομαζάκη εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, με τη μία μάλιστα να αφορά τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Οι ανακοινώσεις εστάλησαν στα ΜΜΕ, αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τα όσα επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία.

Στις ανακοινώσεις ο Μ. Δομαζάκης υποστηρίζει ότι στη συνέλευση παρέστη το 47,39% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και ο ίδιος υπερίσχυσε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε μία από τις δύο ανακοινώσεις αναφέρει ότι «με επιστολή της HSBC, θεματοφύλακα των μετοχών της Bank of Ayudhya, επιβεβαιώνεται η ανεπιφύλακτη υποστήριξή της στην τρέχουσα διοίκηση και τον κ. Εμ. Δομαζάκη προσωπικά». Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Δομαζάκης είχε καταγγείλει ως παράνομη την εξουσιοδότηση που είχε παρουσιάζει ο αδερφός του Μάνος σε ό,τι αφορά τις μετοχές της ταϊλανδικής τράπεζας Bank of Ayudhya. Στην ανακοίνωση αυτή, λοιπόν, δεν αναφέρεται η επαναφορά της εξουσιοδότησης, αλλά γίνεται λόγος μόνο περί ύπαρξης υποστήριξης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 7 =