αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτοί είναι οι κλάδοι που θα «διαλυθούν» σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown

Αυτοί είναι οι κλάδοι που θα «διαλυθούν» σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν σταδιακά τους περιορισμούς ενώ οι επιχειρήσεις καθιερώνουν πρωτόκολλα για να περιορίσουν τον κίνδυνο για την υγεία μετά το άνοιγμα των οικονομιών. Ωστόσο, ένα επιπλέον κύμα της επιδημίας που θα οδηγήσει σε νέα lockdowns και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη μετά το 2021 είναι σημαντικός κίνδυνος.

Η Fitch Ratings αξιολόγησε την ευπάθεια των επιμέρους οικονομικών κλάδων σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. Οι πιο είναι ευάλωτοι τομείς σε ενέργειες αρνητικής αξιολόγησης σε αυτό το σενάριο είναι κλάδοι των εμπορευμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες, τα καταλύματα και το λιανικό εμπόριο εκτός των τροφίμων. Τα ratings σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα αρνητικά.

Το σενάριο υποθέτει ότι η επανεμφάνιση μολύνσεων στις μεγάλες οικονομίες παρατείνει την κρίση υγείας και το σοκ εμπιστοσύνης, αποτρέπει την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υποχρεώνει νέα μέτρα κλειδώματος. Ένα μακροπρόθεσμο αρνητικό σοκ πλούτου και εμπιστοσύνης θα μείωνε τη ζήτηση των καταναλωτών και οδηγεί σε παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δραστηριότητας κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση. Η ανάκαμψη στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την κρίση θα καθυστερήσει έως περίπου τα μέσα της δεκαετίας, εκτιμάει η Fitch. Το βασικό σενάριο υποθέτει ότι η διαδοχική ανάκαμψη ξεκινά φέτος στο τρίτο τρίμηνο καθώς η κρίση υγείας υποχωρεί μετά από μια σύντομη αλλά σοβαρή παγκόσμια ύφεση.

Η ευαισθησία στους επιμέρους τομείς των παραπάνω κλάδων ενδέχεται να διαφέρει. Ορισμένοι τομείς στα μέταλλα και την εξόρυξη μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση από άλλους, ενώ για παράδειγμα με δεδομένες τις αντικυκλικές ιδιότητες του χρυσού, οι τιμές του κίτρινου μετάλλου ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ η τιμή για άλλα μέταλλα μπορεί να σημειώσει επιπρόσθετη πτώση. Σε γενικές γραμμές, οι παραδοσιακά αμυντικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών, της υγειονομικής περίθαλψης, της λιανικής πώλησης τροφίμων και των τροφίμων, ποτών και καπνού είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ήπιες έως μέτρια αρνητικές αξιολογήσεις.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =