αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτή η τοποθεσία είναι ο νέος παράδεισος των πλούσιων Ρώσων, μακριά από κυρώσεις

Αυτή η τοποθεσία είναι ο νέος παράδεισος των πλούσιων Ρώσων, μακριά από κυρώσεις

Μία πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει εξελιχθεί σε παράδεισο για τους πλούσιους Ρώσους που προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο λόγος για το Ντουμπάι, όπου οι αγορές ακινήτων από Ρώσους έχουν καταγράψει αύξηση 67% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα. Η εισροή Ρώσων υπηκόων έχει ενισχύσει τη ζήτηση για πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα σε όλη την πόλη. Οι κτηματομεσίτες αναφέρουν αύξηση των τιμών των ακινήτων, καθώς οι Ρώσοι που φτάνουν στο Ντουμπάι ψάχνουν να αγοράσουν σπίτια.

Δεδομένου μάλιστα ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υπόκειται σε κυρώσεις και απαγορεύεται να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια συναλλαγματικά αποθέματα που διατηρούνται στο εξωτερικό σε ξένες τράπεζες, για να προστατεύσει τα αποθέματά της, η ρωσική κυβέρνηση έχει θεσπίσει capital controls εμποδίζοντας στους πολίτες την έξοδο από τη χώρα με περισσότερα από 10.000 δολάρια σε ξένο νόμισμα. Γι’ αυτό και πολλοί Ρώσοι πραγματοποιούν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.

Το κτηματομεσιτικό γραφείο Betterhomes με έδρα το Ντουμπάι διαπίστωσε ότι οι αγορές ακινήτων από Ρώσους αυξήθηκαν κατά δύο τρίτα τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Παρόμοια ένταση στη ζήτηση αντιμετωπίζει και το κτηματομεσιτικό γραφείο Modern Living που έχει προσλάβει πολλούς ρωσόφωνους πράκτορες για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Η παρουσία των Ρώσων στο Ντουμπάι δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ούτε έχουν καταδικάσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Παρέχουν επίσης βίζα σε Ρώσους που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, την ώρα που πολλές δυτικές χώρες τις έχουν περιορίσει. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των πολυεθνικών εταιρειών και των ρωσικών νεοφυών επιχειρήσεων που μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους στα ΗΑΕ. Η Virtuzone, για παράδειγμα, που βοηθά εταιρείες να ξεκινήσουν δραστηριότητες στο Ντουμπάι, έχει καταγράψει τεράστια αύξηση των Ρώσων πελατών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =