αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτή είναι η τράπεζα που δίνει δάνεια, και πληρώνεις… λιγότερα από αυτά που δανείστηκες

Αυτή είναι η τράπεζα που δίνει δάνεια, και πληρώνεις… λιγότερα από αυτά που δανείστηκες

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ημέρες. Μια τράπεζα δίνει στεγαστικά δάνεια… με αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για την Jyske Bank- είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα. οι πελάτες της θα είναι πλέον σε θέση να πάρουν στεγαστικό δάνειο με αποπληρωμή σε 10 χρόνια, με επιτόκιο -0,5%, δηλαδή οι πελάτες θα πληρώσουν λιγότερο από το ποσό που δανείζονται. Με απλά λόγια: Εάν αγοράζατε ένα σπίτι για 1 εκατομμύριο δολάρια και εξοφλούσατε πλήρως το δάνειό σας σε 10 χρόνια, θα αποπληρώνατε στην τράπεζα μόνο 995.000 δολάρια.

«Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο οικονομολόγος της Jyske Bank Mikkel Høegh στη δανική τηλεόραση. «Πριν από μερικούς μήνες, θα λέγαμε ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατό, αλλά έχουμε εκπλαγεί ξανά και ξανά, και αυτό ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες σπιτιών», συμπληρώνει.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μπορεί να επιτρέπουν φτηνά στεγαστικά, αλλά «τιμωρούν» τους καταθέτες που βλέπουν σχεδόν μηδενική απόδοση στις καταθέσεις τους (η Jyske έχει μηδενικά επιτόκια καταθέσεων). Η ελβετική UBS προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα: σκοπεύει να χρεώνει 0,6% κατ’ έτος για όσους έχουν καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =