αρχικηVIRALΑυτή είναι η οπτική ψευδαίσθηση της χρονιάς (και δες πως λειτουργεί)

Αυτή είναι η οπτική ψευδαίσθηση της χρονιάς (και δες πως λειτουργεί)

Υπάρχει ένας διαγωνισμός που είναι αφιερωμένος… στις ψευδαισθήσεις. Γίνεται κάθε χρόνο. Οι νικητές του «Best Illusion of The Year» ανακοινώθηκαν πρόσφατα, με αυτή την τρισδιάσταση αναπαράσταση των σκαλιών του Schröder να κερδίζει το μεγάλο βραβείο.

Το τρισδιάστατο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την ψευδαίσθηση δημιουργήθηκε από τον Kokichi Sugihara του Πανεπιστημίου Meiji, στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Η περιγραφήεξηγεί ότι αυτή είναι μία από τις εικόνες που έχει δύο ερμηνείες, είτε είναι 2D είτε 3D, όπου παραμένει μια σκάλα που φαίνεται από ψηλά παρόλο που περιστρέφεται κατά 180 μοίρες στον κατακόρυφο άξονα.

Το… μυστικό

Από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, το μοντέλο του Σουγκιχάρα φαίνεται σαν να είναι μία σκάλα που την κοιτάζει κανείς από ψηλά. Τι γίνεται όμως μετά;

Ο Σουγκιχάρα τοποθετεί έναν κόκκινο κώνο στην «κορυφή» των σκαλοπατιών και τα περιστρέφει κατά 180 μοίρες, με αποτέλεσμα ο κώνος να φαίνεται στο «κάτω μέρος» των σκαλοπατιών. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η σκάλα φαίνεται να είναι κεκλιμένη. Αλλά η κλίση είναι μια ψευδαίσθηση.

Όταν ο Σουγκιχάρα περιστρέφει το μοντέλο, αποκαλύπτει πως και τα δύο «πόδια» της σκάλας έχουν στην πραγματικότητα το ίδιο μήκος και όλα τα σκαλοπάτια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

«Αυτό το αντικείμενο είναι ένα παράδειγμα του πειραματικού μου υλικού για την διερεύνηση της συμπεριφοράς των εγκεφάλων, τα οποία είναι ικανά να μπερδέψουν τις εικόνες 2D ως τρισδιάστατα αντικείμενα όταν ενσωματώνονται σε πραγματικές τρισδιάστατες δομές» έγραψε στην ιστοσελίδα του.

Φυσικά, πολλοί ήταν αυτοί που αντέδρασαν στην συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση. Μερικοί θέλησαν να την μοιραστούν αμέσως με την οικογένειά τους, ειδικά τα παιδιά τους, ενώ άλλοι εξήγησαν πως τους πήρε λίγη ώρα για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός τους το εφέ.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 2 =