αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτή ήταν η μέση τιμή ενός δωματίου για να πας σε Ελληνικό ξενοδοχείο μέσα στο καλοκαίρι- Εκτόξευση τιμών

Αυτή ήταν η μέση τιμή ενός δωματίου για να πας σε Ελληνικό ξενοδοχείο μέσα στο καλοκαίρι- Εκτόξευση τιμών

Την ανηφόρα πήραν οι τιμές των ξενοδοχείων τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο η μέση τιμή του δίκλινου δωματίου άγγιξε τα 131 ευρώ, ενώ η μέση πληρότητα σε όλη τη χώρα ήταν στο 81%. Αντίστοιχα τον Ιούνιο, η μέση τιμή του δίκλινου δωματίων των ξενοδοχείων ήταν 108 ευρώ και η μέση πληρότητα στις ανοικτές μονάδες στο 71%.

Η διαφορά σε σχέση με τους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής σεζόν είναι παραπάνω από εμφανής. Τα στοιχεία του ΙΤΕΠ για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, έδειχναν πως το Μάιο το ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων ήταν 88%, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία 49,1%, η μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων το 40,8% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 82 ευρώ.

Οι ξενοδόχοι επιχειρούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης τόσο από τους ξένους τουρίστες, όσο και στον εσωτερικό τουρισμό, να καλύψουν τις απώλειες της πανδημίας, ενώ και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, όπως αναφέρουν έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καταλυμάτων.

Ειδικότερα, με βάση ευρήματα έρευνας του ΞΕΕ, το 2021 λειτούργησε το 96% των ελληνικών ξενοδοχείων, με μέση πληρότητα 68% και μέση τιμή του δίκλινου δωματίου τα 68 ευρώ. Τρία στα τέσσερα ξενοδοχεία ανοίξανε μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ενώ ο συνολικός τζίρος τους ανήλθε σε 5,48 δισ. ευρώ, δηλαδή 35% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο τζίρο του 2019.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 15 =