αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτές είναι οι 12 πιο φθηνές πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Αυτές είναι οι 12 πιο φθηνές πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Ποιες είναι οι πιο ακριβές και ποιες οι πιο φθηνές πόλεις στον κόσμο για να ζήσεις αυτή τη στιγμή;Σε αυτό το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει η ετήσια έρευνα του Economist Intelligence Unit. Το κόστος ζωής σε 172 από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου εκτοξεύτηκε κατά μέσο όρο 8,1% τον περασμένο χρόνο, λόγω παραγόντων όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σημειώνει η έκθεση.

Η έρευνα δεν ακολουθεί μόνο τον υψηλό πληθωρισμό για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Έτσι συμπεριλαμβάνει και άλλους παράγοντες, όπως το ισχυρό εθνικό νόμισμα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, διάφοροι διαρθρωτικοί παράγοντες (ανταγωνισμός ή υψηλή ζήτηση) και τα εισοδήματα.

Ο συνδυασμός των υψηλών εισοδημάτων και η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία έστεψε βασίλισσα τη Νέα Υόρκη, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο ακριβή πόλη του κόσμου για να ζει κανείς το 2022. Σε απόσταση αναπνοής, και για τους ίδιους λόγους, βρίσκεται η Σιγκαπούρη.

Οι δύο αυτές πόλεις κατάφεραν να εκθρονίσουν το Τελ Αβίβ που το 2021 βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης, αλλά φέτος υποχώρησε στην τρίτη θέση. Ο λόγος που έπεσε είναι τα ισχυρότερα νομίσματα και ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού που ισχύουν για τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη. Την κορυφαία πεντάδα των ακριβότερων πόλεων συμπληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες.

Οι πιο σημαντικές μετατοπίσεις

Η Νέα Υόρκη δεν είναι η μόνη πόλη των ΗΠΑ που έχει ανέβει στην κατάταξή ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του δολαρίου. Συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έξι πόλεις στην δεκάδα των πιο ακριβών τοποθεσιών.

Η Πόλη του Μεξικού ανέβηκε επίσης κατά 33 θέσεις, με το πέσο να υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της χώρας.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις, ωστόσο, αφορούν τις ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, οι οποίες ανέβηκαν στην κατάταξη κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα. Τα capital controls, οι περιορισμοί στις εισαγωγές και η μετατροπή των ευρωπαϊκών πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια υποστηρίζουν την αξία του τοπικού νομίσματος.

Εν τω μεταξύ, οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με την έρευνά του Economist Intelligence Unit για τις τιμές, ο πληθωρισμός στη Μόσχα είναι στο 17,1% σε ετήσια βάση σε τοπικό νόμισμα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη έφτασε το 19,4%.

Οι φθηνότερες πόλεις

Οι φθηνότερες πόλεις στην κατάταξη του Economist Intelligence Unit  είναι η Δαμασκός, η Τρίπολη και η Τεχεράνη, κάτι που αντικατοπτρίζει τις αδύναμες οικονομίες και τα αδύναμα εθνικά νομίσματα.

Η Δαμασκός και η Τρίπολη, που συχνάζουν στην κατάταξη με τις πιο φθηνές πόλεις, κατέγραψαν μέτριο πληθωρισμό σε τοπικό νόμισμα το περασμένο έτος.

Η Τεχεράνη είναι πλέον η τρίτη φθηνότερη πόλη στη συγκριτική κατάταξη, ενώ πέρυσι βρέθηκε πολύ ψηλότερα.

Από τις δέκα πρώτες πόλεις με τις μεγαλύτερες πτώσης στην κατάταξη, οι ευρωπαϊκές πόλεις- μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο και η Στοκχόλμη- καταλαμβάνουν πέντε θέσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 9 =