αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές είναι οι 10 ειδικότητες, στις οποίες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους οι ελληνικές επιχειρήσεις

Αυτές είναι οι 10 ειδικότητες, στις οποίες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους οι ελληνικές επιχειρήσεις

Χτες δημοσιεύσαμε ένα θέμα που δημιούργησε αρκετές συζητήσεις και ακούστηκαν ποικίλες γνώμες πάνω σε αυτό. Τι έλεγε: Ότι παρά την μεγάλη ανεργία που υπάρχει στην Ελλάδα, οι εταιρίες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους σε digital θέσεις.

Σήμερα το πάμε ένα βήμα παρακάτω, και παραθέτουμε ρεπορτάζ της Καθημερινής, που έγινε μέσα στο 2017. Σε αυτό παρουσιάζονται οι 10 ειδικότητες, στις οποίες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους οι εταιρίες στην Ελλάδα. Οι ειδικότητες είναι:

1- Επαγγελματίες πωλητές

2- Προσωπικό υπηρεσιών πληροφορικής

3- Εξειδικευμένοι τεχνίτες

4- Πτυχιούχοι μηχανικοί

5- Υψηλόβαθμα στελέχη

6- Τεχνικοί

7- Προσωπικό για λογιστήρια και τεχνικά τμήματα

8- Προσωπικό για την εστίαση και τα ξενοδοχεία

9- Οδηγοί

10- Προσωπικό για διοικητικοί και γραμματειακή υποστήριξη

Εδώ βέβαια, πρέπει να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί μια εταιρία, στην Ελλάδα της τεράστιας, ανεργίας, να μη βρίσκει εργαζομένους. «Θάρρος και αυτοπεποίθηση είναι τα ζητούμενα. Ολοένα και περισσότερο βλέπω ανθρώπους που έρχονται να ζητήσουν δουλειά και στη συζήτηση χρησιμοποιούν κλισέ απαντήσεις φοβούμενοι μη με δυσαρεστήσουν. Θέλω να δω το αυθεντικό πρόσωπο του υποψήφιου και όχι τη “μάσκα” που φοράει για τη συνέντευξη», λέει στην Καθημερινή, η Τζένη Τσιμικλή που επιλέγει το προσωπικό για πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία.

Για τον Αλέξανδρο Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, η διαδικασία της συνέντευξης είναι από τις σημαντικότερες στιγμές. «Καθημερινά λαμβάνουμε δεκάδες αιτήσεις. Η πλειονότητα όμως στέλνει ένα σκέτο email με επισύναψη του βιογραφικού χωρίς να αναφέρει κάτι προσωπικό ή να δείξει ότι έχει μελετήσει τη θέση και την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία θέλει να εργαστεί». Εταιρείες σαν του κ. Πανταζή χρειάζονται στελέχη υψηλής εξειδίκευσης που είναι δύσκολο να βρεθούν, γιατί, όπως εξηγεί, «στην Ελλάδα λείπει η επαγγελματική κατάρτιση επειδή δεν υπάρχει πρακτική άσκηση τα χρόνια των σπουδών. Τα ακαδημαϊκά χρόνια περνούν ανεκμετάλλευτα, με αποτέλεσμα τη στιγμή που χρειάζονται την προϋπηρεσία να μην την έχουν».

Όλα αυτά μπορεί να έχουν μια δόση αλήθειας. Πρέπει ωστόσο να εξετάσουμε και την άλλη πτυχή της υπόθεσης. Δηλαδή, το τι προσφέρουν οικονομικά, όλες αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις που λένε ότι «δεν βρίσκουν εργαζομένους». Βλέποντας τα δεδομένα της αγοράς, είναι πολύ πιθανό οι περισσότερες από αυτές τις εταιρίες να προσφέρουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Ενώ παράλληλα ζητούν εργαζομένους αρκετά εξειδικευμένους και με προϋπηρεσία.

Υπάρχουν και τα ακόμα χειρότερα: Πρόσφατα είχαμε γράψει στο It’s Possible, για τα ενημερωτικά sites που αναζητούν αμισθί «πρακτικάριους» (ή αμισθί εργαζομένους, σκέτο), κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι ώστε, κατά κύριο λόγο, να καλύψουν τις καλοκαιρινές άδειες των μόνιμων υπαλλήλων τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο, είχαμε παραθέσει μάλιστα 3 συγκεκριμένα παραδείγματα «αγγελιών», που δείχνουν το πως κινούνται αρκετές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 9 =