αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές είναι οι μετοχές εταιριών… που αναζητούν online οι Έλληνες

Αυτές είναι οι μετοχές εταιριών… που αναζητούν online οι Έλληνες

Το ιλιγγιώδες ράλι των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών φέτος, και όχι μόνον, εν μέσω του σοκ που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει μαγνητίσει τα… επενδυτικά βλέμματα των Ελλήνων, οι οποίοι «ψάχνουν» για αποδόσεις βλέποντας πως η bull market στα χρηματιστήρια καλά κρατεί. 

Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει τη μετοχή της Tesla ως ένα «δυνητικό επενδυτικό στοίχημα», με την Apple καθώς και άλλες μετοχές του γνωστού γκρουπ FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) να ακολουθούν.

Η Invezz.com εξέταζε τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων αναζητήσεων στο Διαδίκτυο, Ahrefs.com, για να εντοπίσει σε ποια εταιρεία οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να επενδύσουν. Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει οδηγήσει και σε αγοραστικές κινήσεις, ωστόσο είναι ενδεικτικό των προσδοκιών που έχουν για τις αγορές διεθνώς και για τις εταιρείες που ξεχωρίζουν. Αλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και το 2021 θα χαρακτηριστεί από το ράλι των κυκλικών κλάδων και μετοχών, δηλαδή εκείνων που εξαρτώνται από τον οικονομικό κύκλο, ωστόσο η πλειονότητα δεν «εγκαταλείπει» τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας. Ο λόγος είναι πως το πλήρες άνοιγμα των οικονομιών δεν αναμένεται πριν από το β΄ ή και γ΄ τρίμηνο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Invezz.com, η μετοχή της Τesla είναι, όπως προαναφέραμε, εκείνη στην οποία ενδιαφέρονται περισσότερο να επενδύσουν οι Ελληνες, με 19.500 online αναζητήσεις τον μήνα κατά μέσον όρο το 2020. Αυτό συγκρίνεται με τις 10.000 αναζητήσεις τον μήνα για τη μετοχή της Apple και τις 3.500 για την Alphabet, τη θυγατρική της Google.

Η Tesla άλλωστε αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή των διεθνών χρηματιστηριακών ταμπλό, έχοντας εκτοξευθεί από τα 86 δολάρια στις αρχές του έτους, στα περίπου 575 δολάρια σήμερα, καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό +568% και την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει τα 540 δισ. δολάρια, δηλαδή υψηλότερη από την κεφαλαιοποίηση των GM, Ford, Fiat Chrysler, Honda, Hyundai, Daimler, Ferrari, BMW και Volkswagen… μαζί. Ο Ελον Μασκ, το «μυαλό» της Tesla, ξεπέρασε μάλιστα τον Μπιλ Γκέιτς και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία ύψους 128 δισ. δολ. μετά τον Τζεφ Μπέζος, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή της Tesla έχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ανόδου, ειδικά μετά και την ένταξή της στον δείκτη S&P 500 τον Δεκέμβριο.

Η Alphabet έχει βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των επενδυτών φέτος, καθώς στις αρχές του έτους μπήκε στο κλαμπ των εταιρειών του 1 τρισ. δολαρίων, ένα προνόμιο το οποίο διατήρησε χάρη και στο ράλι που ακολούθησε, με τη χρηματιστηριακή της αξία σήμερα να αγγίζει το 1,2 τρισ. δολ. και την τιμή της μετοχής της να κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στην τέταρτη θέση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Ελλήνων έρχεται η μετοχή της Boeing και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Adidas. Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν ωστόσο και πάλι στην πλειόνοτητά τους τεχνολογικοί γίγαντες, αφού μετά τη Nike που έρχεται στην έκτη θέση προτίμησης των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, ακολουθούν οι Amazon, AMD (Advanced Micro Devices), Alibaba και Microsoft (όλες εισηγμένες στον Nasdaq πλην της Alibaba που είναι στο NYSE).

Αν και η μετοχή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Alibaba και του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα κλυδωνίστηκε έντονα το τελευταίο διάστημα, μετά την ξαφνική αναστολή της δημόσιας εγγραφής της fintech εταιρείας Ant Group που ανήκει στον ίδιο, ωστόσο έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ενώ σημειώνει άνοδο 54% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως έρχεται νέο ράλι στη μετοχή της καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της Alibaba είναι πολύ ισχυρά.

Η γνώση είναι χρήμα για επτά στους δέκα

Η επιθυμία βέβαια να επενδύσει κανείς σε κάποια μετοχή απέχει πολύ από την… πράξη, οπότε οι προτιμήσεις των Ελλήνων για τους παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες δεν σημαίνει πως έχουν ήδη εντάξει τις μετοχές τους και στο χαρτοφυλάκιό τους. Η Invezz.com πραγματοποίησε έτσι έρευνα σε 1.636 «αναποφάσιστους» Ελληνες, προκειμένου να εξετάσει τι είναι αυτό που θα τους ωθούσε να προχωρήσουν σε μετοχικές επενδύσεις. Σημαντικό ρόλο για τους Ελληνες στο να μεταφραστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε αγοραστικό είναι, σύμφωνα με την πλειοψηφία (72%), η απόκτηση περισσότερων γνώσεων σχετικά με τις επενδύσεις γενικότερα. Φυσικά, μεγάλο ρόλο παίζει και το διαθέσιμο εισόδημα ή οι αποταμιεύσεις. Ετσι, η μείωση των μη απαραίτητων δαπανών, ώστε να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα για επενδύσεις, είναι σύμφωνα με το 65% των ερωτηθέντων άλλος ένας παράγοντας που θα τους ωθήσει στο να επενδύσουν. Επίσης, το 59% απάντησε πως σημαντική για να ληφθεί μία επενδυτική απόφαση είναι η αποδοχή ότι υπάρχουν διάφοροι «κίνδυνοι» που σχετίζονται με την επένδυση. Οι επενδυτικές συμβουλές από επαγγελματίες της αγοράς δεν επιτελούν τόσο σοβαρό ρόλο, καθώς σχεδόν οι μισοί (54%) από τους Ελληνες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν πως η παροχή τέτοιων υπηρεσιών είναι καθοριστική στο να λάβουν μια επενδυτική απόφαση. Τέλος, οι Ελληνες φαίνεται πως επηρεάζονται αρκετά από τη «φημολογία» στην αγορά, αφού μόνο το 37% δήλωσε πως πλέον αποθαρρύνεται λιγότερο από τις κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =