αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά τα επαγγέλματα είναι «πρωταθλητές» στην ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία

Αυτά τα επαγγέλματα είναι «πρωταθλητές» στην ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία

Οι κλάδοι του επισιτισμού και του λιανικού εμπορίου αποδεικνύονται… πρωταθλητές στην παραβατικότητα όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και πλέον, σχεδιάζουν τις απαιτούμενες ενέργειες. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, όταν η χρήση της επεκταθεί στους συγκεκριμένους κλάδους αλλά και στο σύνολο της οικονομίας, θα είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της ανασφάλιστης και κυρίως κατά της υποδηλωμένης εργασίας, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά.

Ειδικά στους τομείς της παραβίασης του ωραρίου εργασίας, με βάση τους πίνακες προσωπικού που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις, τα στοιχεία των δειγματοληπτικών ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 2022 δείχνουν ότι «πρωταθλητής» στην παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας καταδεικνύεται ο κλάδος της εστίασης, και ακολουθούν το λιανικό εμπόριο, οι χερσαίες μεταφορές καθώς και η βιομηχανία τροφίμων.

Συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου, από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΕΠΕ και συγκεκριμένα η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, επιβλήθηκαν 2.976 πρόστιμα για αντίστοιχες παραβάσεις, συνολικού ύψους 8,401 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι παραβάσεις χρονικών ορίων εργασίας για μερικώς απασχολουμένους, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε υποδηλωμένη εργασία, αφορούν 2.150 περιπτώσεις.

Ακολουθούν οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (354) και για μη καταβολή δεδουλευμένων (221), καθώς και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως η παράνομη καταγγελία σύμβασης, η μη προσκόμιση ζητηθέντων στοιχείων κ.λπ. (134 παραβάσεις). Ανασφάλιστη εργασία: Πρωταθλήτρια παραβάσεων η εστίαση, η πλειονότητα για υποδηλωμένη εργασία.

Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και το επόμενο βήμα, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, εκτιμάται ότι το φαινόμενο της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αυτό της υποδηλωμένης θα μειωθούν δραστικά, ενώ σημαντική θα είναι και η αύξηση των δημόσιων εσόδων, τόσο από τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ όσο και από τη γενική φορολογία.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κυρίως στους κλάδους που διαπιστώνεται αυξημένη παραβατικότητα, απαιτείται και σημαντική αύξηση των ελέγχων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι επιχειρήσεις που κατά κανόνα παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές θα βρουν τις… τρύπες του συστήματος και θα υποχρεώνουν για παράδειγμα τους εργαζόμενους να δηλώνουν μέσω της εφαρμογής ότι αποχωρούν από την εργασία και να συνεχίζουν, χωρίς αυτό να φαίνεται.

Η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του επισιτισμού, στο σύνολο των επιχειρήσεων, είναι επίσης μια σημαντική παρέμβαση, που σύμφωνα και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στον επισιτισμό να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς. Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Εκκρεμεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των ημερών, προκειμένου να εγκρίνει τη διαδικασία.

«Η κατεύθυνση που έχω δώσει εγώ είναι ότι ναι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει η συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί από πέρυσι στην εστίαση να γίνει υποχρεωτική, όπως έγινε και στα ξενοδοχεία και να εφαρμοστεί άμεσα, τον Ιούνιο», δήλωσε χθες, μιλώντας στο Mega, ο Κωστής Χατζηδάκης. Για να συμπληρώσει ότι «η σύμβαση είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα ξενοδοχεία, αλλά είναι η βούληση των δύο μερών, συνεπώς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε τη σύμβαση, να καλύψει και τα υπόλοιπα εστιατόρια».

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − eleven =