αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην αγορά εργασίας του μέλλοντος, σύμφωνα με το World Economic Forum

Αυτά είναι τα skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην αγορά εργασίας του μέλλοντος, σύμφωνα με το World Economic Forum

Οι θέσεις εργασίας περνούν από έναν σημαντικό μετασχηματισμό αυτή τη στιγμή — με εκατομμύρια ρόλους να ενδέχεται να εξαλειφθούν ή να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Αυτό σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα λόγων, από τις τεχνολογικές εξελίξεις έως την κλιματική αλλαγή. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Η κατοχή των δεξιοτήτων για την πλοήγηση σε αυτήν την αλλαγή – και ίσως ακόμη και οι νέες απαιτήσεις εργασίας – είναι επομένως ζωτικής σημασίας.

Στην τελευταία του έκθεση «Future of Jobs», το WEF καθορίζει ποιες δεξιότητες είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή και ποιες θα γίνουν ζωτικής σημασίας τα επόμενα χρόνια. Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα 803 εταιρειών σε 27 βιομηχανικούς ομίλους σε 45 διαφορετικές οικονομίες.

Αναδυόμενες δεξιότητες

«Οι εργοδότες εκτιμούν ότι το 44% των δεξιοτήτων των εργαζομένων θα διαταραχθεί τα επόμενα πέντε χρόνια», λέει η έκθεση.

Η δημιουργική σκέψη είναι η δεξιότητα που αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, ακολουθούμενη από την αναλυτική σκέψη και τον τεχνολογικό γραμματισμό. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις θα αποτελέσουν βασικό μοχλό για την εμφάνιση νέων θέσεων εργασίας και την εξάλειψη των υφιστάμενων, τις οποίες καλύπτει επίσης η έκθεση του WEF.

Η γνώση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data έρχεται στην έβδομη θέση, καθώς ο κλάδος ανθεί. Οι soft δεξιότητες, όπως η περιέργεια, η δια βίου μάθηση, η ανθεκτικότητα και η ευελιξία θα γίνουν επίσης ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.

Από την άλλη πλευρά, οι σωματικές δεξιότητες είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να είναι λιγότερο σημαντικές στο μέλλον.

Οι 10 πιο σημαντικές δεξιότητες τώρα

Τι γίνεται σήμερα; Αυτές είναι οι 10 πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους φέτος, σύμφωνα με την έκθεση Future of Jobs:

1. Αναλυτική σκέψη

2. Δημιουργική σκέψη

3. Ανθεκτικότητα, ευελιξία και ευκινησία

4. Κίνητρα και αυτογνωσία

5. Περιέργεια και δια βίου μάθηση

6. Τεχνολογικός γραμματισμός

7. Αξιοπιστία και προσοχή στη λεπτομέρεια

8. Ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση

9. Ηγεσία και κοινωνική επιρροή

10. Ποιοτικός έλεγχος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 5 =