αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων (Λίστα)

Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων (Λίστα)

Τα μέτρα στήριξης, όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και το νέο lockdown, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στον απόηχο των νέων οριζόντιων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επεκτείνουμε και διερεύνουμε την παρέμβαση για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, των νοικοκυριών και της κοινωνικής συνοχής» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, επαναλαμβάνοντας την ύπαρξη «πυρομαχικών», τα οποία είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη.

Διαβεβαίωσε δε, ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 50% χτίστηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών, οι οποίοι πλήττονται με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε αναστολή σύμβαση εργασίας και θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Για τους συγκεκριμένους, θα υπάρξει κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Το μηνιαίο κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 675 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου -αντί για 534 ευρώ- 800 ευρώ, αναλογικά με τις μέρες που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, πέραν της δέσμευσης για κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου. Θα πληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις, στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Το κόστος υπολογίζεται σε 66 εκατ. ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο. Η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται σε 27 εκατ. ευρώ.
  • Συνεχίζεται η αναστολή της πληρωμής των δόσεων για δάνεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
  • Επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έληγαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  • 130.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ.
  • Όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική εστία των τέκνων τους.
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, το κόστος της οποίας υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
  • Νέο σχέδιο για παράταση της πληρωμής των επιταγών.

Το παραπάνω σχέδιο δράσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά παρεμβάσεις, οι οποίες καλύπτουν εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις -κυρίως μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες- ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δανειολήπτες
και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =