αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτά είναι τα σχέδια της United Group μετά την εξαγορά της Forthnet

Αυτά είναι τα σχέδια της United Group μετά την εξαγορά της Forthnet

Κλιμακωτή συμφωνία υπέγραψαν οι πιστώτριες τράπεζες με την United Group για την Forthnet που προβλέπει πως ο αγοραστής θα αποκτήσει το σύνολο του δανεισμού, αλλά και το ποσοστό των τραπεζών (περί το 36%) σε δεύτερο χρόνο, ενώ θα ενισχύσει κεφαλαιακά την εισηγμένη ώστε να περιοριστεί ο δανεισμός και να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Forthnet, η συμφωνία προβλέπει πως η United Group (ελέγχεται από την βρετανική BC Partners) θα αποκτήσει τόσο το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ύψους 281 εκατ. ευρώ, όσο και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με υπόλοιπο περί τα 52 εκατ. ευρώ καθώς και τις κοινές μετοχές που κατέχουν οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (γύρω στο 36%).

Η συμφωνία προβλέπει πως μετά την ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων, όπως η έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, ο επενδυτής υποχρεούται αρχικά να αποκτήσει το 50% του μετατρέψιμου ομολογιακού, καθώς και του συνόλου του υπόλοιπου δανεισμού.

Σε δεύτερο χρόνο, η United Group θα μπορεί να προχωρήσει στην μετατροπή του υπόλοιπου ομολογιακού δανείου σε μετοχές καθώς και στην απόκτηση του ποσοστού της Forthnet που ελέγχουν σήμερα οι πιστώτριες τράπεζες. Συνεπώς σε αυτό το στάδιο φαίνεται πως δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή δημόσιας πρότασης από την United Group για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet.

Προβλέπεται, επίσης, πως η United Group θα εξετάσει αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση της Forthnet καθώς και της μείωσης του δανεισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μετατροπή μέρους του δανεισμού σε κεφάλαιο καθώς και την «αιμοδοσία» με νέα κεφάλαια. Υπό την προϋπόθεση πως θα ικανοποιηθούν συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας, θα εξεταστεί ακόμα και ο σημαντικός περιορισμός του σημερινού χρέους της εταιρείας.

Η United Group προτίθεται, επίσης, να συνεισφέρει επιπρόσθετα κεφάλαια μέσω των οποίων θα διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική επάρκεια της Forthnet ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει το στρατηγικό πλάνο του νέου επενδυτή.

H BC Partners, που μέσω της United Group, μπαίνει στην ελληνική αγορά έχει στόχο να αξιοποιήσει τις συνέργειες με τις άλλες εταιρείες του ομίλου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός ισχυρού «παίκτη» στις τηλεπικοινωνίες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πρώτη κίνηση του βρετανικού ομίλου είχε γίνει στα τέλη του περασμένου χρόνου όταν επιχείρησε να εξαγοράσει την Wind Hellas που προσπάθησαν να πωλήσουν οι δύο βασικοί της μέτοχοι. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η BC Partners αξιοποίησε το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και του ομίλου Βαγγ. Μαρινάκη προκειμένου να μπει στο παιχνίδι για την Forthnet το οποίο και κέρδισε.

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών προσπαθούν τώρα να καταλάβουν ποιες θα είναι οι νέες ισορροπίες και ποιος θα δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από μια Forthnet που θα διαθέτει κεφάλαια και ισχυρούς μετόχους.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διατηρεί ισχυρό πελατολόγιο στην συνδρομητική τηλεόραση μέσω της Nova, καθώς και άδεια επέκτασης στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος».

Στην ανακοίνωσή της η BC Partners (δείτε την ολόκληρη στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό») κάνει λόγο για στρατηγική επένδυση στην ελληνική εταιρία. Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, εταίρος στη BC Partners και πρόεδρος του ομίλου United σημείωσε: «Το επιχειρηματικό μοντέλο, η διοίκηση και η τεχνολογική υποδομή του ομίλου United είναι βασικοί μοχλοί της οργανικής της ανάπτυξης, η οποία επιταχύνεται με εξαγορά και ενοποίηση ισχυρών περιφερειακών επιχειρήσεων. Η θέση της Forthnet ως δυναμικός εγχώριος παίκτης μας παρέχει ένα ισχυρό πάτημα για επέκταση στην αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά, την οποία αντιμετωπίζουμε ως στρατηγική. Περιμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη Forthnet για να αυξήσουμε την κλίμακα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πελάτες της». 

Ο CEO της Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Η σημερινή συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης. Η είσοδος του ομίλου United, του κορυφαίου ομίλου τηλεπικοινωνιών και media στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαιώνει τη στρατηγική αξία της Forthnet και μας δίνει νέα προοπτική. Η σημαντική ανάπτυξη στις αγορές ευρυζωνικών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης όπου δραστηριοποιούμαστε, και η προοπτική υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που προετοιμάζουμε, δημιουργούν ένα ισχυρό επενδυτικό περιβάλλον ώστε να αξιοποιήσουμε και να επωφεληθούμε από την τεχνογνωσία και την εμπειρία της διοίκησης, του δικτύου και της τεχνολογίας του ομίλου United.   

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =