αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα νέα εμπορικά κέντρα που θα δούμε στην Αττική

Αυτά είναι τα νέα εμπορικά κέντρα που θα δούμε στην Αττική

Σημαντικές επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα σχεδιάζονται μέσα στα επόμενο διάστημα, ενώ αρκετά κονδύλια αναμένεται να διοχετευτούν και για την ανακαίνιση των ήδη υφιστάμενων προκειμένου να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν ενεργειακά αποδοτικότερα αλλά και να αυξήσουν τον εκμισθώμενο χώρο τους λόγω της ζήτησης που καταγράφεται.

Δύο από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται μέσα στην επόμενη πενταετία είναι στο Ελληνικό από τη Lamda Development. Το πρώτο είναι το Vouliagmenis Μall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό και θα αποτελείται από 72.000 τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων και το δεύτερο, η Marina Galleria, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να κυμαίνεται στα 100-125 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση από τα στελέχη της Lamda Devlopment, η Marina Galleria, θα εκτείνεται σε συνολικά 22.000 τ.μ. και θα φιλοξενεί περίπου 70 εμπορικά καταστήματα και 30 χώρους εστίασης. 

Υπενθυμίζεται πως η Lamda ολοκλήρωσε επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Golden Hall και τη δημιουργία Ολυμπιακού Μουσείου, ενώ παράλληλα προγραμματίζει επένδυση ανακαίνισης του The Mall Athens συνολικού ύψους 10-15 εκατ. ευρώ, με στόχο την ολοκλήρωσή της έως το τέλος του 2021.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στη Μεταμόρφωση από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, που ελέγχει και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall. Το project έλαβε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και είναι συνολικού ύψους 93,4 εκατ. ευρώ. 

Το νέο εμπορικό πάρκο το οποίο θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 85.665 τ.μ. θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις, γραφεία, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, πάρκο, στούντιο, κινηματογράφους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικές αποθήκες, χώρους συνάθροισης κοινού. Στον σχεδιασμό του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου περιλαμβάνονται και υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως  διαγνωστικό  κέντρο, χώρος στάθμευσης  άνω  των  2000  θέσεων,  παρατηρητήριο  (Landmark)  με  χρήση  χώρου εστίασης και εκθεσιακού χώρου. 

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι διετής και αναμένεται να δημιουργηθούν 360 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και κατά 722 κατά την περίοδο λειτουργίας του. 

Επιπλέον 20.000 τετραγωνικά μέτρα μισθωμένου εμπορικού χώρου προστίθενται σταδιακά στο εμπορικό κέντρο RIVER WEST, ανεβάζοντας την συνολική μισθώσιμη επιφάνεια σε 62.050 τ.μ. 

Το ύψος της επένδυσης ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο μέχρι σήμερα

Το RIVER WEST OPEN, όπως ονομάζεται το σύνολο των νέων εγκαταστάσεων οποίο ήδη το 80% έχει μισθωθεί, αποτελείται από μεγάλα καταστήματα λιανικής νέους χώρους εστίασης, που   θα λειτουργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό με νέους εξωτερικούς χώρους πρασίνου και αναψυχής. 

Η λειτουργία των καταστημάτων του RIVER WEST OPEN προγραμματίζεται σταδιακά μέχρι και το φθινόπωρο του 2021. 

Η συνολική ανάπτυξη, ιδιοκτησίας Noval Property, καταλαμβάνει έκταση 83,5 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του RIVER WEST, το megastore της ΙΚΕΑ και το RIVER WEST OPEN, με επιπλέον εμπορικές αλυσίδες, ποικιλία επιλογών εστίασης και εξωτερικούς χώρους πρασίνου. 

Σημειώνεται ότι η επισκεψιμότητα του εμπορικού πόλου (IKEA-River West) διαμορφώνεται σήμερα σε 5,4 εκατ. επισκέπτες ετησίως ενώ με βάση την εκτίμηση της Noval αυτή θα ανέλθει στα 8 εκατ. στην προσεχή τριετία μετά την ωρίμανση των επενδύσεων. Επίσης εκτιμάται ότι τα έσοδα από μισθώματα που προ Covid διαμορφώνονταν στα 9,5-10 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν στα 14 εκατ. ευρώ στο τέλος της προσεχούς τριετίας.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 7 =