αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα νέα εμπορικά κέντρα που θα δούμε στην Αθήνα

Αυτά είναι τα νέα εμπορικά κέντρα που θα δούμε στην Αθήνα

Αμείωτο παρά την πανδημία παραμένει το ενδιαφέρον για την υλοποίηση των μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Αθήνα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε, εν μέσω πανδημίας, η επένδυση επέκτασης στο mega εμπορικό ακίνητο του Αttica στο κέντρο της Αθήνας. Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 8 εκατ, ενώ η συνολική έκταση του Αttica City Link διαμορφώνεται στα 30.000 τ.μ., χαρίζοντάς του τον τίτλο του μεγαλύτερου πολυκαταστήματος στην Ελλάδα. Η επέκταση αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, που έλαβε την απόφαση την προηγούμενη χρονιά να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη επένδυση παρά τις συνθήκες της αγοράς. Η επέκταση δημιουργεί, ταυτόχρονα, 250 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που ενισχύει σημαντικά το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των πολυκαταστημάτων, που πλέον ξεπερνά τους 2.000 εργαζομένους και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της απασχόλησης.

Πολλά είναι ακόμα τα projects που σχεδιάζονται και αναμένεται να συμβάλουν στην αλλαγή του εμπορικού χάρτη της πρωτεύουσας. Άλλωστε, όπως είχε αποδειχθεί μέχρι και πριν από την πανδημία, τα εμπορικά κέντρα εμφανίζουν ισχυρές αντιστάσεις, παρά τη μείωση της κατανάλωσης των τελευταίων ετών και της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.

Δύο από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζονται μέσα στην επόμενη πενταετία είναι στο Ελληνικό. Το Vouliagmenis Μall, που θα βρίσκεται πλησίον του μετρό Ελληνικό και θα αποτελείται από 72.000 τ.μ. μικτών εκμισθώσιμων χώρων, για το οποίο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα εμπορικών καταστημάτων, ανά τ.μ., ύψους 37 ευρώ, θέτοντας τη μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στα 25 ευρώ. Όπως κι ένα ακόμα boutique mall, που θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγ. Κοσμά, εξυπηρετώντας, κατά βάση, τους επισκέπτες του IRC και τους κατοίκους των όμορων σε αυτό περιοχών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στη Μεταμόρφωση από τον όμιλο του ομογενή επιχειρηματία Παν. Κωνσταντίνου, που ελέγχει και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall. Το project έλαβε το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και είναι συνολικού ύψους 93,4 εκατ. ευρώ. Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα έχει και σημαντική παρουσία στον τομέα της λιανικής μέσω της αλυσίδας “Διάφανο”, αλλά και άλλων συνεργασιών franchise. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, καφέ, καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου. Το εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων.

Στην κατασκευή ενός σύνθετου project στα πρώην κτήματα Καμπά προσανατολίζεται η διοίκηση της REDS. Το νέο εμπορικό κέντρο θα προσφέρει οικοδομήσιμη επιφάνεια 89.000 τ.μ., εκ των οποίων 79.700 τ.μ. αφορούν τα νέα κτίρια και 9.300 τ.μ. αφορούν τα υφιστάμενα κτίσματα. Το κτήμα της Κάντζας, εκτός από εμπορικές χρήσεις, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα, γραφειακούς χώρους, ενώ ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά του θεωρούνται οι οδικές προσβάσεις, καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ενώ συνδέεται με μετρό και προαστιακό. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, στόχος της REDS είναι το νέο κέντρο να αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα εμπορικό και τουριστικό προορισμό της χώρας, με επισκεψιμότητα 12 εκατ. καταναλωτών ετησίως.

Στην ΑΕΠ Ελαιώνα έχει περάσει το κτιριακό συγκρότημα του ομίλου Βωβού, το οποίο εντάσσεται και αυτό τώρα στο project της Διπλής Ανάπλασης (52.000 τ.μ.). Για το ακίνητο έχει ήδη προηγηθεί εδώ και μία διετία συμφωνία από τις τράπεζες με την αμερικανική Hines. Μάλιστα, όπως είχε ανακοινωθεί, στόχος είναι η δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται να διατηρηθούν τα υπόγεια που έχουν δημιουργηθεί, όπως επίσης το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο. Το υπόλοιπο τμήμα που έχει ανεγερθεί θα κατεδαφιστεί.

Πάντως, όπως έχουν αναφέρει στο Capital.gr παράγοντες της αγοράς, “η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το “μήλον της Έριδος” για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας. Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της Αθήνας και θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ. Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχα με εκείνο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρρή. Ο Βοτανικός θα δεχτεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μετατρέψουν τη ζώνη βιομηχανίας-βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε μια περιοχή που θα συμπεριλάβει σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, καθώς και κτίρια κεντρικών λειτουργιών. Η παρέμβαση αυτή σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας”.

Τέλος, μέσα στο 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση (μικτής δομημένης επιφάνειας περίπου 25.000 τ.μ.) του εμπορικού κέντρου River West. Σημείωσαν πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης και να ξεκινήσουν οι εμπορικές της λειτουργίες.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − twelve =