αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα επαγγέλματα που (σχεδόν) σίγουρα θα γίνονται από ρομπότ στο μέλλον

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που (σχεδόν) σίγουρα θα γίνονται από ρομπότ στο μέλλον

Μπορεί αυτή τη στιγμή να σου ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία, είναι πάρα πολύ πιθανό, στο κοντινό μέλλον, αρκετοί άνθρωποι να μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας αφού η δουλειά τους θα έχει αντικατασταθεί από ρομπότ. Συνέβη στο Westworld.

Το θέμα μελέτησε πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων σε πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους ακόμη και σε δουλειές μεσαίου εισοδήματος.

Ο Carl Frey, που στο παρελθόν είχε κάνει αντίστοιχη μελέτη υποστηρίζοντας ότι το 35% των εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των ρομπότ, εμφανίζεται ακόμη πιο ανήσυχος στην τελευταία του έρευνα.

Σε αυτήν όχι μόνο ανέλυσε το πόσο κινδυνεύουν να χαθούν θέσεις εργασίας που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση αλλά εστίασε σε δουλειές που πληρώνονται αρκετά καλά (πάνω από 50.000 λίρες ετησίως), αναλύοντας τις πιθανότητες να αντικατασταθούν από ρομπότ, που το μόνο που χρειάζονται είναι λίγο αντισκωριακό σπρέι WD40.

Συγκεκριμένα ο Frey εκτίμησε ότι υπάρχουν 97% πιθανότητες οι κτηματομεσίτες και οι ασφαλιστές να αντικατασταθούν από υπολογιστές ενώ κατά 95% κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Times σημείωσε ότι: «Τις επόμενες δεκαετίες, καθώς πολλές δουλειές που απαιτούν λίγα προσόντα εκτίθενται περισσότερο στον αυτοματισμό, ένας σημαντικός αριθμός μεσαίου εισοδήματος επαγγελμάτων είναι σε κίνδυνο».

Ακόμη και οι λογιστές, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιμετωπίζουν 93% πιθανότητες να αντικατασταθούν από ρομπότ. Πράγμα που σημαίνει ότι επαγγέλματα που θεωρούνται ασφαλή μπορεί να αφανιστούν λόγω της επέλασης της τεχνολογίας. Και αν αυτό σου φαίνεται πολύ φουτουριστικό και ανέφικτο, σκέψου ότι σε αρκετά επαγγέλματα, λίγα apps θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Οπότε σε ποια επαγγέλματα να στραφούμε αν δεν θέλουμε να χάσουμε τη δουλειά από ένα μηχάνημα;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Frey αυτοί που δεν έχουν λόγο να ανησυχούν είναι κυρίως οι γιατροί, οδοντίατροι ή πυροσβέστες και γενικότερα όσοι εργάζονται στον χώρο της υγείας, όπου πάντα ο κόσμος θα θέλει την ανθρώπινη επαφή. Ειδικά αυτά τα επαγγέλματα έχουν μόλις 1% πιθανότητες να περάσουν στα χέρια των ρομπότ.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει και για το σεξ επί πληρωμή. Και όπως φαντάζεσαι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του έρωτα βρίσκονται όλο και πιο κοντά με τον κίνδυνο αυτό.

Αλήθεια, ήξερες ότι στην Κίνα εννέα ρομπότ μπορούν να κάνουν τη δουλειά 140 εργαζόμενων, με πλήρη απασχόληση, και το κόστος αγοράς τους να αποσβεστεί σε μόλις 18 μήνες;

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =