αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα επαγγέλματα που θα είναι περιζήτητα στο μέλλον (και κάποια είναι ήδη)

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που θα είναι περιζήτητα στο μέλλον (και κάποια είναι ήδη)

ια να βρεις σήμερα δουλειά και να συνεχίσεις να βρίσκεις στο μέλλον, πρέπει να εγκαταλείψεις τα παλιά πρότυπα και να μπεις σε μια διαδικασία μόνιμης, τακτικής και στοχευμένης κατάρτισης, λέει ο Davide Dattoli, συνιδρυτής του Talent Garden, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ψηφιακής πλατφόρμας με αντικείμενο το coworking και την εκπαίδευση σε συνεργασία με 23 πανεπιστημιουπόλεις σε 8 διαφορετικές χώρες.

“Θα ακολουθήσεις σύντομα αλλά εντατικά μαθήματα, τα οποία θα σε προετοιμάσουν κατάλληλα για θέσεις εργασίας που θα διαρκέσουν από 3 έως 5 χρόνια”, συνεχίζει ο Dattoli. “Όλα τα μαθήματα διδάσκονται από επαγγελματίες κάθε κλάδου ειδίκευσης και διαρκούν το πολύ 12 εβδομάδες. Οι εκπαιδευόμενοι επισκέπτες κατανέμονται σε ομάδες μεταξύ άλλων “συναδέλφων” με σχεδόν παρόμοια σταδιοδρομία ή κατεύθυνση -ή και από την ίδια εταιρεία-, με κύριο σκοπό να αναβαθμίσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τις επιχειρήσεις που εργάζονται στην νέα ψηφιακή εποχή –η οποία δεν αφορά απλά αριθμούς”, λέει ο Dattoli και εξηγεί:

“Κάθε σύγχρονος μάνατζερ πρέπει πια να γνωρίζει πώς να ερμηνεύσει τα δεδομένα και όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να κατανοήσουν απόλυτα τη βασική λογική του ψηφιακού κόσμου. Υπό αυτή την έννοια, τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε μια θεαματική αλλαγή στους χώρους εργασίας, με τις ψηφιακές καινοτομίες να μην αφορούν αποκλειστικά τους CEO, αλλά και το σύνολο των υφισταμένων. Και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πόσο θεμελιώδης είναι αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς όπως το μάρκετινγκ και τη διαχείριση του προσωπικού. Πολύ απλά, διευθυντές, προϊστάμενοι ή απλοί υπάλληλοι, όλοι γίνονται επίκεντρο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται”, τονίζει ο Dattoli.

Δυσαρεστημένος από την παραδοσιακή εκπαίδευση στην επαγγελματική κατάρτιση και σταδιοδρομία, ο Dattoli εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο (Οικονομία και Εμπόριο) τους πρώτους έξι μήνες και ίδρυσε το Talent Garden, με έδρα τη γενέτειρά του Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία. “Αποφάσισα να χτίσω μια νέα αγορά, παρά να προσπαθήσω να εισέλθω σε μια προκαθορισμένη και οπισθοδρομική αγορά, έχοντας την βαθιά πεποίθηση ότι αυτή η καινοτομία θα διασφάλιζε τόσο τους νεοεισερχόμενους στον επαγγελματικό στίβο, όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θα στελέχωναν. Και είδα με ικανοποίηση πως όλοι ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν την αξία των πεποιθήσεών μου και ότι πράγματι απέδωσε στο μέγιστο. Άνθρωποι σαν εμένα που ξεκίνησαν από το μηδέν, αποτελούν σήμερα την αιχμή των εξελίξεων στην αγορά εργασίας”, λέει ο Dattoli.

Μετά την εξασφάλιση σημαντικού μεριδίου συμμετοχής από την Rain Making Loft, του μεγαλύτερου δικτύου συνεργασίας στις σκανδιναβικές χώρες, ο Dattoli σχεδιάζει να ανοίξει 20 πανεπιστημιουπόλεις ψηφιακής εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια, ξεκινώντας από το Δουβλίνο και τη Βιέννη, με την ιδέα να αναπαραχθεί το μοντέλο το συντομότερο δυνατό στο Τελ Αβίβ και στην Κίνα. Εντωμεταξύ, η Talent Garden έχει ήδη ξεκινήσει μια κοινή επιχείρηση με την επενδυτική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti με στόχο να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας του κόσμου, στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα επαγγέλματα στα οποία αξίζει να επιδιώξεις σήμερα; “Στην κορυφή, νομίζω ότι βρίσκεται ο τομέας User Experience Design, δηλαδή, η κατάρτιση πάνω σε πρωτοποριακές γραφιστικές εφαρμογές οι οποίες βελτιώνουν την ευκολία χρήσης και αλληλεπίδρασης ενός προϊόντος. Αμέσως μετά είναι ο Web Developer, ο προγραμματιστής που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών, όπως και o Growth Hacker: ο εμπειρογνώμονας ψηφιακού μάρκετινγκ που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της επιχείρησης της εταιρείας, αναμειγνύοντας γνώση και δεξιότητες που έχουν να κάνουν με μάρκετινγκ, προγραμματισμό και ανάλυση δεδομένων”.

Πηγή: esquire

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + thirteen =