αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά τα ακίνητα θα είναι περιζήτητα το 2020

Αυτά τα ακίνητα θα είναι περιζήτητα το 2020

α και τα νέα δημογραφικά δεδομένα, όπως τα logistics, τα data centers, η υγεία και άλλοι τομείς που συνδέονται με την ποιότητα ζωής π.χ. των ηλικιωμένων.

Σε σχέσεις με τις αποδόσεις, οι αναλυτές της Savills προβλέπουν πως θα παραμείνουν σταθερές την επόμενη χρονιά στις κύριες αγορές, αλλά θεωρούν πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις για τα ποιοτικά κτίρια γραφείων σε Αθήνα και Βουδαπέστη. Μικρότερες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν και οι αποδόσεις σε κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας σε Λισαβόνα, Βαρσοβία, ενώ πτωτικά θα κινηθούν και στις αποθήκες (logistics) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία και Ρουμανία.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων λειτουργούν ως operators προσφέροντας σειρά υπηρεσιών στους χρήστες καθώς έχει παρέλθει η εποχή που απλώς εισέπρατταν το ενοίκιο. Οπως αναφέρεται, σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών πρέπει και οι ιδιοκτήτες να προσφέρουν στους μισθωτές την ευελιξία ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα τους χώρους. Χαρακτηριστικά των μεγάλων αλλαγών στο παγκόσμιο real estate είναι όσα συμβαίνουν στην αγορά λιανικής.

Οι αναλυτές της Savills παρουσιάζουν το παράδειγμα της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας ακινήτων (REIT) Macerich η οποία ειδικεύεται στα εμπορικά κέντρα και από το 2018 προωθεί την ιδέα «Brandbox». Το «Brandbox» απευθύνεται σε φίρμες που δραστηριοποιούνται μόνο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα σε φυσικό κατάστημα, μέσω πακέτου που συνδυάζει μίσθωση ακινήτου με σειρά υπηρεσιών.

Στον τομέα των κτιρίων γραφείων επισημαίνεται το παράδειγμα της βρετανικής Flexspace που προσφέρει πακέτο χώρου γραφείου, εργαστηρίου και αποθήκης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναφέρεται, επίσης, και η επέκταση αμερικανικών εταιρειών όπως η The Collective και η Quarters στην ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας μέσω του μοντέλου της συγκατοίκησης (co-living), μιας τάσης που φουντώνει και στη Γηραιά Ηπειρο λόγω του υψηλού κόστους κατοικίας και των χαμηλών μισθών.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =