αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑστρονομικό πρόστιμο ύψους 4,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα UBS

Αστρονομικό πρόστιμο ύψους 4,5 δισ. ευρώ στην τράπεζα UBS

Ένοχη για παράνομη προσέγγιση πελατών στη Γαλλία αλλά και ξέπλυμα χρημάτων από φοροδιαφυγή έκρινε Γαλλικό δικαστήριο την ελβετική τράπεζα UBS, επιβάλλοντας της αστρονομικό πρόστιμο που αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Έπειτα από την δημοσιοποίηση της καταδικαστικής απόφασης η μετοχή της UBS «βούτηξε» στο 2%. Σύμφωνα με το Reuters, δικηγόρος που εκπροσωπεί την τράπεζα δήλωσε ότι η UBS θα εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο μια έφεση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η υπόθεση να τραβήξει για χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματική ποινή που επιβλήθηκε πλησιάζει τα περσινά καθαρά κέρδη της τράπεζας, αποτελεί την υψηλότερη που έχει επιβληθεί ποτέ από τη γαλλική δικαιοσύνη σε υπόθεση φοροδιαφυγής. Από το συνολικό ποσό, τα 800 εκατ. ευρώ αποτελούν πρόσθετη αποζημίωση προς το γαλλικό Δημόσιο.

Η UBS, η οποία αρνείται τις κατηγορίες έχει επιμερίσει 2,46 δισ. δολάρια για να καλύψει πιθανές ζημίες που αφορούν δικαστικά έξοδα και αιτήματα των ρυθμιστικών αρχών.

Η δίκη στη Γαλλία έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας υπόθεσης στις ΗΠΑ, όπου η UBS αποδέχθηκε διακανονισμό 780 εκατ. δολαρίων το 2009, και στη Γερμανία, όπου συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατ. ευρώ το 2014. Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα καθαρά της κέρδη για το 2018 διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισεκ. δολάρια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =