αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑρκετά εμπορικά κέντρα αναμένεται να μείνουν εκτός της νέας ρύθμισης για το Κυριακάτικο άνοιγμα

Αρκετά εμπορικά κέντρα αναμένεται να μείνουν εκτός της νέας ρύθμισης για το Κυριακάτικο άνοιγμα

Ανησυχία όχι μόνο στους μικρομεσαίους εμπόρους και εμποροϋπαλλήλους, αλλά ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες και στα πολυκαταστήματα –έστω και αν πρόκειται για εντελώς αντίθετους λόγους– προκαλεί η διαφαινόμενη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Το τελικό κείμενο της ρύθμισης, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη οριστικά, ενώ τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και οι συνεργάτες του απέφυγαν να δώσουν σχετικό έγγραφο, όταν αυτό τους ζητήθηκε από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κατά τη συνάντηση που είχαν χθες.

Ο υπουργός, βάσει της ανακοίνωσης της ΟΙΥΕ, επανέλαβε ότι «η συμφωνία έπειτα από απαίτηση των δανειστών περιλαμβάνει το ελεύθερο άνοιγμα των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου στους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, στο παραλιακό μέτωπο Αττικής, και πέριξ του ΔΑΑ». Αν και η ΟΙΥΕ ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις, αυτές δεν δόθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο.

Με βάση, πάντως, τα παραπάνω αλλά και τις πληροφορίες που καταφτάνουν στον επιχειρηματικό κόσμο, εκτός της ρύθμισης αναμένεται να μείνουν πολλά εμπορικά κέντρα (mall), όπως για παράδειγμα αυτά που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου κ.ά., γεγονός που αρκετοί χαρακτηρίζουν στρέβλωση του ανταγωνισμού, δεδομένου για παράδειγμα ότι άλλα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται πέριξ του αεροδρομίου θα λειτουργούν.

Επίσης, όπως σημειώνει η Καθημερινή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσουν μερικώς για το 2017 οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τους αντιπεριφερειάρχες για τη λειτουργία περισσότερων των 8 Κυριακών, βάσει του νόμου 4177/2013. Πρόκειται για αποφάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και 39 Κυριακές τον χρόνο, αρκεί τα καταστήματα να είναι κάτω από 250 τ.μ. και να μην ανήκουν σε αλυσίδες ή να βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα. Ωστόσο, προκειμένου η νέα ρύθμιση να είναι συμβατή με όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, δεν αποκλείεται να ισχύσουν οι παραπάνω αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, χωρίς όμως τον περιορισμό των 250 τ.μ. και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Τέλος, στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ περισσότερες Κυριακές από τις υφιστάμενες οκτώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + ten =