αρχικηVIRALΑπό την Καλλιθέα έως την Βούλα: Πότε θα είναι έτοιμος ο μεγάλος ποδηλατόδρομος στην παραλιακή

Από την Καλλιθέα έως την Βούλα: Πότε θα είναι έτοιμος ο μεγάλος ποδηλατόδρομος στην παραλιακή

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει πλέον το μεγάλο έργο ανάπλασης της «Αθηναϊκής Ριβιέρας – Αστικός Περίπατος» που θα αναβαθμίσει πλήρως το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και θα το αναδείξει σε ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο» φως για την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης και ακολούθως υλοποίησης ενός έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της κατασκευής ενός ενιαίου ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου από την Καλλιθέα έως τη Βούλα, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Σταμπουλίδη.

Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 24.7 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα οδηγήσει στην αναμόρφωση παραλιακού μετώπου μέσω της ενοποίησης της ακτογραμμής από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καλύπτοντας έξι δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης). Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος είναι 13,5 χιλιόμετρα.

Γενικότερα, μια από τις ιδιαιτερότητες του έργου είναι ο συντονισμός του με άλλα τέσσερα προγράμματα ανάπλασης, μεταξύ των οποίων και η επένδυση στο Ελληνικό, ώστε το έργο να έχει ενιαία μορφή και προδιαγραφές, αλλά και η συμμετοχή του κοινού στο στάδιο της ωρίμανσης των μελετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασική χάραξη (κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος) βασίζεται σε μια αναφορά που υπάρχει στο Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Αθήνας – Αττικής του 2014 (άρθρο 30) για το μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών.

Όπως σημειώνει το nou-pou.gr, το έργο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =