αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑπό την Αιτωλοακαρνανία, στον κολοσσό Ravago: Η ανατρεπτική ιστορία του Θόδωρου Ρούσση

Από την Αιτωλοακαρνανία, στον κολοσσό Ravago: Η ανατρεπτική ιστορία του Θόδωρου Ρούσση

Ίσως πρόκειται για μια από αυτές τις ιστορίες που οι περισσότεροι συναντούν στις σελίδες ενός μυθιστορήματος ή παρακολουθούν στις αίθουσες των κινηματογράφων. Στην περίπτωση όμως του Θόδωρου Ρούσση, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Βελγίου και επικεφαλής του Ravago Group, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού πρώτων υλών για πλαστικά και ενός από τους μεγαλύτερους διανομείς στην παγκόσμια αγορά πλαστικών, ελαστικών και χημικών είναι πέρα ως πέρα πραγματική.

Η απόσταση από τα Σπολάιτα της Αιτωλοακαρνανίας, τόπος καταγωγής του Θ. Ρούσση, μέχρι το Arendonk, μια μικρή πόλη στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία που αποτελεί την ιστορική έδρα του ομίλου Ravago ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν οι χάρτες.

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πεδίο της Βιοχημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης με αντικείμενο τη Βιοχημεία Τροφίμων, γρήγορα βρήκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών. Εργάστηκε στην βελγική Almanij Group που στη συνέχεια απορροφήθηκε από την KBC Group, στην οποία διετέλεσε μη Εκτελεστικός Διευθυντής έως το 1997.

Κάπου εκεί εντοπίζεται και η γνωριμία του Ρούσση με την οικογένεια Van Gorp, μια από τις σημαντικότερες του βέλγικου επιχειρείν. Ο πατριάρχης της οικογένειας, Φλαμανδός Raf Van Gorp, εργάζονταν επί σειρά ετών στην Poudreries Réunies μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του ως επιχειρηματίας. Ίδρυσε τη Ravago το 1961, αγοράζοντας παράλληλα και τις εγκαταστάσεις μίας εταιρίας στο Arendonk, με στόχο να υλοποιήσει μια πρωτοποριακή, τότε, ιδέα, την ανακύκλωση των αποβλήτων παραγωγής από τις βιομηχανίες παραγωγής πλαστικού.

Από το σημείο εκείνο, η εταιρία εξελίχθηκε αλματωδώς – ευνοούμενη και από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 – σε έναν επιτυχημένο διανομέα στην πετροχημική βιομηχανία αλλά και στη μεταπώληση πλαστικών. Εμπλουτίζοντας το αντικείμενο της προς την κατεύθυνση της παραγωγής και διανομής δομικών και κατασκευαστικών προϊόντων, η Ravago κατάφερε να δημιουργήσει ένα δεύτερο επιχειρηματικό βραχίονα στην Ευρώπη, που αφορά στη διανομή και εμπορία χημικών προϊόντων. Μέσω εξαγορών και παραγωγικής επέκτασης σε νέες χώρες, στρατηγική που επεδίωξε στη συνέχεια ο Ρούσσης, ο όμιλος Ravago σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό πρώτων υλών για πλαστικά και έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς στην παγκόσμια αγορά πλαστικών, ελαστικών & χημικών.

Η μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία του Βελγίου

H Ravago έχει παρουσία σε 55 χώρες μέσω ενός δικτύου 230 εμπορικών και μη θυγατρικών εταιρειών, ενώ οι παραγωγικές της μονάδες ξεπερνούν τις τριάντα. Από αυτές, 19 μονάδες ανακύκλωσης και σύνθεσης λειτουργούν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη (σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο και αλλού) και την Τουρκία, με συνολική ετήσια δυναμικότητα πάνω από 500.000 τόνους.

Παράλληλα διαθέτει 11 μονάδες παραγωγής στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία που προσφέρουν προϊόντα και λύσεις για τον τομέα της δόμησης και των κατασκευών. Ο όμιλος Ravago αντιπροσωπεύει πάνω από 4.000.000 μετρικούς τόνους ετήσιων πωλήσεων πολυμερών, εξυπηρετεί περισσότερους από 40.000 ενεργούς πελάτες, ενώ απασχολεί πάνω από 5.500 εργαζόμενους.

Παράλληλα, αποτελεί την μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία του Βελγίου με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, το 55% από τις οποίες πραγματοποιούνται στην αμερικανική ήπειρο. H οικογένεια Van Gorp κατέχει επίσης συμμετοχή στον τραπεζο-ασφαλιστικό οργανισμό KBC, πολυπληθές χαρτοφυλάκιο ακινήτων στο Βέλγιο και αλλού, καθώς και μεγάλη συλλογή έργων τέχνης.

Ο 65χρονος σήμερα Ρούσσης μαζί με τη σύζυγό του Gunhilde Van Gorp, έχουν αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες το τιμόνι του ομίλου Ravago, κατέχοντας τις θέσεις του CEO και του Προέδρου αντίστοιχα. Η εξαγορά το 2006 της αμερικανικής Mülhstein ήταν ένα από τα ορόσημα στην πορεία της Ravago να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των πετροχημικών και πλαστικών, επιτυγχάνοντας με την κίνηση αυτή να διπλασιάσει το μέγεθός του. Στο DNA του ομίλου βρίσκονται ξεκάθαρα οι εξαγορές, μέσω των οποίων ενισχύει το μέγεθος και τη διεθνή παρουσία του. Εξίσου σημαντική είναι η περυσινή εξαγορά της αμερικανικής Bamberger Polymers, με ετήσιο τζίρο 600 εκατ. ευρώ, αλλά και των επίσης αμερικανικών TMC Materials και H.B. Chemical Inc. μόλις πριν λίγους μήνες.

Το μπαράζ εξαγορών στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια η Ravago, μέσω της Ravago Greece με επικεφαλής τον Χ. Κούτα, είναι ιδιαιτέρως δραστήρια και στη χώρα μας. Η πρώτη εταιρεία του Ravago Group στην Ελλάδα ήταν η POLYKEM Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε το 1984 έχοντας σαν κύρια δραστηριότητα την διανομή των προϊόντων STYROFOAM της εταιρείας Dow Chemical.

Το στίγμα της νέας στρατηγικής του ομίλου δόθηκε ήδη από το 2012, σε μία περίοδο που χώρα βρισκόταν στα διεθνή πρωτοσέλιδα λόγω των αμφιβολιών για την ευρωπαϊκή της προοπτική, όταν αποκτήθηκε η ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕΕ, που κατέχει σήμερα ηγετική θέση στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας εξηλασμένης πολυστερίνης (EPS). Το 2013 αποκτήθηκε η Veltro, το 2016 εξαγοράστηκε η γνωστή ΔΕΛΤΑ Χημική, η ΑΒ.ΙΠ Δομικά-Μονωτικά ΕΠΕ και την ίδια χρονιά την Πενταπλάστ που δραστηριοποιείται στον τομέα διανομής πλαστικών προϊόντων.

Το 2017 η Ravago Greece απέκτησε το δικό της “στρατηγείο” στην Ελλάδα, σε νέο κτήριο γραφείων, επί της οδού Νερατζιωτίσσης στο Δήμο Αμαρουσίου. Από τον Ιούνιο του 2018 το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου Ravago Greece στεγάζεται στο νεόδμητο συγκρότημα γραφείων. Ένα χρόνο αργότερα εξαγόρασε την Δ.Α. Δελής ΑΕ που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής χημικών και ημιέτοιμων πλαστικών προϊόντων.

Μόλις προ ημερών ο όμιλος Ravago προχώρησε σε μία νέα επένδυση στην εξαγορά Παραγωγικών Μονάδων Προϊόντων Πολυστερίνης. Όπως ανακοινώθηκε, οι παραγωγικές μονάδες Λαυρίου (πρώην Dow Hellas) ανήκουν πλέον στον Όμιλο Εταιρειών της Ravago με την επωνυμία Ravago Lavrion Α.Ε. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στην γενικότερη στρατηγική του ομίλου που είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική εξαγορά των Παραγωγικών Μονάδων Προϊόντων Πολυστερίνης της Dow στην Ευρώπη.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω των θυγατρικών του και σε άλλους κλάδους που δεν σχετίζονται με τον κλάδο των χημικών και πλαστικών προϊόντων όπως ο κατασκευαστικός και κτηματομεσιτικός κλάδος, ο κλάδος εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας, παραγωγής σύνθετων πλακακίων θερμομόνωσης και διανομής και εμπορίας ολοκληρωμένων προϊόντων κατασκευών και θερμομόνωσης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του ομίλου για διεύρυνση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα είναι πως μέσω της ΔΙΟΛΚΟΣ Κατασκευαστική, μέλος της RAVAGO, ο όμιλος περιλαμβάνονταν στη λίστα των ενδιαφερόμενων για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 6 =