αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπόφαση της ΡΑΕ: Τι αποζημίωση δικαιούσαι αν γίνει διακοπή ρεύματος

Απόφαση της ΡΑΕ: Τι αποζημίωση δικαιούσαι αν γίνει διακοπή ρεύματος

Αποζημιώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας τόσο υπό κανονικές, όσο και υπό έκτακτες συνθήκες, προβλέπει το νέο πλαίσιο που τίθεται σε εφαρμογή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ ενέκρινε το πλαίσιο αποζημίωσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σε περιπτώσεις διακοπής ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας τόσο υπό κανονικές, όσο και υπό έκτακτες συνθήκες, με απόφαση που προβλέπει ότι:

-Ο χρόνος αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης ορίστηκε σε 12 ώρες για κανονικές συνθήκες και 48 ώρες για έκτακτες συνθήκες (για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές).

-Σε περίπτωση υπέρβασης του καθορισμένου χρόνου αποκατάστασης προβλέπεται η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος το ύψος του οποίου καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία των επηρεαζόμενων καταναλωτών χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές, μη οικιακοί καταναλωτές).

Το ποσό αυτό διαμορφώνεται για τους οικιακούς καταναλωτές στα 10 ευρώ έως και το 2024 και κλιμακώνεται σταδιακά στα 50 ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για τους μη οικιακούς καταναλωτές το ποσό διαμορφώνεται στο διπλάσιο.

Σημειώνεται πως οι καταναλωτές αποζημιώνονται με το ποσό αυτό και για κάθε 12 ώρες που συνεχίζεται η διακοπή της τροφοδοσίας τους μετά την πάροδο του καθορισμένου χρόνου αποκατάστασης. Ειδικότερα, εάν η βλάβη αποκατασταθεί (υπό κανονικές συνθήκες) εντός 12 ωρών, δεν προβλέπεται αποζημίωση. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί μετά το πρώτο 12ωρο, τότε για κάθε 12ωρο η αποζημίωση θα είναι 10 ευρώ. Επίσης, ως ανώτερο όριο στο συνολικό καταβαλλόμενο ποσό ανά καταναλωτή και έτος ορίζεται το ποσό των 500 ευρώ για οικιακούς καταναλωτές και το ποσό των 1.000 ευρώ για μη οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Η κλιμάκωση των αποζημιώσεων τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την κατηγορία καταναλωτή καταγράφεται στον πίνακα.

pinakas

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 5 =