αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπόρρητα στοιχήματα του Τζορτζ Σόρος βγήκαν στη δημοσιότητα… κατά λάθος

Απόρρητα στοιχήματα του Τζορτζ Σόρος βγήκαν στη δημοσιότητα… κατά λάθος

Μυστικά στοιχήματα του Τζορτζ Σόρος στην πτώση μετοχών, όπως εκείνη της ολλανδικής τράπεζας ING, δημοσιοποίησε κατά λάθος η ολλανδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (AFM) μαζί με ανάλογες κινήσεις διαφόρων διεθνών hedge funds, όπως το Medallion fund της Renaissance Technologies.

Πρόκειται για στοιχήματα που χρονολογούνται από το 2012, αλλά ενώ το fund του Τζορτζ Σόρος είχε δικαίωμα να τα διατηρήσει μυστικά, εμφανίστηκαν για λίγο σε κοινή θέα στην ιστοσελίδα της AFM την Τρίτη το βράδυ. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εκπρόσωπος της AFM επικαλέστηκε «ανθρώπινο λάθος» και έσπευσε να αποσύρει τις σχετικές πληροφορίες. Η δημοσιοποίησή τους είχε, πάντως, προλάβει να εξοργίσει τα ενδιαφερόμενα funds. «Οταν ένα fund κάνει λάθος, του επιβάλλουν πρόστιμο, τώρα ποιος θα επιβάλει πρόστιμο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;» αναρωτήθηκε εξοργισμένο στέλεχος ενός fund.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο κλάδος των hedge funds διατηρεί με θρησκευτική ευλάβεια μυστικότητα σε όσες κινήσεις τους επιτρέπεται να παραμείνουν μυστικές. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ευρωπαϊκοί κανόνες που διέπουν τον κλάδο υποχρεώνουν τα hedge funds να ενημερώνουν τις ρυθμιστικές αρχές για τα στοιχήματά τους στην πτώση μετοχών. Η υποχρέωση της δημοσιοποίησης ισχύει, όμως, μόνον όταν τα στοιχήματα αυτά υπερβαίνουν το 0,5% των μετοχών μιας εταιρείας, εν ολίγοις όταν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της.

Το λάθος της AFM ήταν ότι δημοσιοποίησε όλες ανεξαιρέτως τις κινήσεις αυτού του είδους που έχουν γίνει στην Ολλανδία από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ οι σχετικοί κανόνες. Εθεσε, έτσι, σε κοινή θέα εκατοντάδες στοιχήματα που ώς τότε παρέμεναν μυστικά και τα funds που είχαν επενδύσει στην πτώση κάποιων μετοχών είχαν συμφέρον να τα διατηρήσουν μυστικά. Ενδεικτική της προσπάθειάς τους να αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση των στοιχημάτων τους, είναι η τακτική πολλών εξ αυτών να διατηρούν τις θέσεις τους κατά των μετοχών μιας συγκεκριμένης εταιρείας οριακά κάτω από το 0,5% των μετοχών της, προκειμένου να μπορούν να τα διατηρήσουν μυστικά. Δεν είναι πάντα σαφές ποια είναι η πρόθεση ενός fund, παρά μόνον όταν υπάρχει πλήρης εικόνα όλων των κινήσεων στο χαρτοφυλάκιό του. Σε ό,τι αφορά το fund του Τζορτζ Σόρος, τον τελευταίο καιρό στοιχηματίζει στην πτώση της μετοχής της Deutsche Bank, αλλά αυτό το στοίχημά του είναι παγκοίνως γνωστό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =