αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποκαλύψεις Financial Times: Η Τράπεζα Πειραιώς ερευνάται για παραβίαση των capital controls

Αποκαλύψεις Financial Times: Η Τράπεζα Πειραιώς ερευνάται για παραβίαση των capital controls

Μια νέα υπόθεση που αφορά την Τράπεζα Πειραιώς έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times, κάνει λόγο για περίεργες συναλλαγές της τράπεζας με αμερικανική εταιρεία, και στο βάθος… παραβίαση των capital controls.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Όπως σημειώνουν οι FT, η εισαγγελέας διαφθοράς κατηγορεί την τράπεζα Πειραιώς, για παραβίαση των capital controls στο πλαίσιο συναλλαγών που σχετίζονται με αμερικανική εταιρεία, που είχε συμβάλει πολύ στην ανακεφαλαιοποίησή της.

H εταιρία με την οποία φέρεται να έχει «περίεργη» σχέση η Τράπεζα είναι η Libra. Οι ιδιοκτήτες της οποίας μετέτρεψαν μία μικρή ναυτιλιακή εταιρεία με λίγα πλοία σε ένα διεθνή κολοσσό που έχει κύκλο εργασιών σε 35 χώρες , από τη ναυτιλία και την αεροπλοϊα έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό και τις οικονομικές υπηρεδίες.

Η εισαγγελέας, Ελένη Τουλουπάκη, ερευνά τον πρώην πρόεδρο της Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, και αρκετές συναλλαγές που σχετίζονται με τη Libra, η οποία ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη, σημαντικό υποστηρικτή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Η έρευνα ξεκίνησε από αναφορές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος για μεταφορές χρημάτων, το 2016, από την Πειραιώς σε offshore εταιρείες στην Κύπρο. Ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των εταιρειών ήταν και ο επικεφαλής της Libra Μιχάλης Λογοθέτης και άλλοι εργαζόμενοι.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι έχουν δει τις αναφορές αυτές, ενώ η Libra και ο Μιχάλης Σάλλας αρνούνται την όποια παρανομία. Οι δικηγόροι τους αναφέρουν ότι η έρευνα της εισαγγελέως έχει σημαντικά ελλείμματα και έχουν ζητήσει την ακύρωσή τους. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποίησε ειδικό έλεγχο στις συναλλαγές της Libra με την Πειραιώς, ο οποίος αποκάλυψε «μία σειρά από μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικών σε παραβίαση των capital controls».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, o ανώτατος δικαστικός, ο Κωνσταντίνος Πρωτονοτάριος έχει αναλάβει την υπόθεση και ετοιμάζεται να ανακρίνει περίπου 40 άτομα, κυρίως πρώην στελέχη της Πειραιώς και αξιωματούχους και διοικητικούς της Libra και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του σε ειδικό δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα προχωρήσει στα δικαστήρια.

Η Τράπεζα… της αμαρτίας

Φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη «σκοτεινή» υπόθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας για την Τράπεζα. Πρόσφατα είχαμε τις καταγγελίες για εκβιασμούς σε εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς (τα σχετικά άρθρα του It’s Possible εδώ και εδώ). Με αφορμή την δρομολογούμενη «μεταγραφή» εργαζομένων από το τμήμα κόκκινων δανείων, στην νέα εταιρία που δημιούργησε η Τράπεζα μαζί με την Intrum. Τελικά, οι 300 εργαζόμενοι που επέμειναν στο «όχι» θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο (ουσιαστικά μιλάμε για απόλυση) ή θα καλύψουν άλλες κενές θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου αυτές υπάρχουν, ακόμα και μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Μάλιστα το deal Πειραιώς- Intrum παρουσιάστηκε ως «μεγάλη επιτυχία» από τον CEO της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου. Δημοσιεύσαμε ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του εδώ.

Μιλάμε βέβαια για μια τράπεζα που έχει πιαστεί στα «πράσα» κατ’ επανάληψη από την Επιθεώρηση Εργασίας. Για απλήρωτες υπερωρίες και άλλες εργασιακές παραβάσεις. Το 2018 γράφαμε εδώ στο It’s Possible για το «λουκέτο» που μπήκε σε κατάστημα της Τράπεζας, μετά από έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασίας. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλλε το κλείσιμο υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Β.Όλγας 201 στη Θεσσαλονίκη, για διάστημα τριών ημερών. Λόγω αδήλωτων υπερωριών.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω ελέγχων, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, τους οποίους διενήργησε το ΣΕΠΕ σε εκείνο το διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβιάσεις του νόμου για αδήλωτες υπερωρίες στα υποκαταστήματα Σερρών, Τρικάλων, Νάξου, Οινοφύτων και Θεσσαλονίκης.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 13 =