αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑποκάλυψη ότι η «καθησυχαστική» έρευνα του Stanford για τον κορονοϊό, χρηματοδοτήθηκε από τον ιδρυτή της JetBlue Airways

Αποκάλυψη ότι η «καθησυχαστική» έρευνα του Stanford για τον κορονοϊό, χρηματοδοτήθηκε από τον ιδρυτή της JetBlue Airways

Μεγάλες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη ότι η «καθησυχαστική» έρευνα του Stanford για τον Covid-19 που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Απρίλιο, είχε χρηματοδοτηθεί από τον ιδρυτή της αεροπορικής JetBlue Airways, David Neeleman.

Το αμερικανικό Buzzfeed News παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ της Stephanie M. Lee για την συγκεκριμένη έρευνα του Δρ. Ιωάννη Ιωαννίδη και συνεργατών του. Η καταγγελία που επικαλείται το Buzzfeed περιλαμβάνει και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του στελέχους της αεροπορικής εταιρείας και των επιστημόνων, όσο η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Τα αποτελέσματα της επίμαχης έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 17 Απριλίου, πριν ελεγχθούν από ανεξάρτητους επιστήμονες, και απασχόλησαν τα διεθνή μέσα καθώς η έκθεση πρότεινε πως ο ιός πιθανώς να είχε μολύνει από 50 έως και 85 φορές περισσότερους ανθρώπους από τα καταγεγραμμένα κρούσματα στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από όσο πιστευόταν, ρίχνοντας το ποσοστό θνητότητας στο 0,12% με 0,2%. Οι επιστήμονες υποστήριξαν πως έλεγξαν 3.300 δείγματα εθελοντών στην Σάντα Κλάρα, και διαπίστωσαν πως ο ιός ήταν ήδη διαδεδομένος σε ασυμπτωματικά άτομα και άλλους που δεν είχαν αντιληφθεί πως είχαν περάσει την νόσο Covid-19.

«Αυτό που ο ωστόσο δεν ανέφερε ο Δρ. Ιωαννίδης, ήταν πως η μελέτη του είχε χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Νίλμαν» που πολλοί υποπτεύονται ότι επιθυμούσε διακαώς ένα καθησυχαστικό αποτέλεσμα, το οποίο θα υποστήριζε την επαναλειτουργία των αεροπορικών πτήσεων. «Είναι αναπόφευκτος ο προβληματισμός για το κατά πόσο υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση των συγγραφέων της έρευνας», σημειώνεται στην ανώνυμη αναφορά που κατατέθηκε στο αρμόδιο γραφείο του πανεπιστημίου Stanford, από πηγή που είχε εμπλακεί προσωπικά στην επίμαχη έρευνα.

Να σημειώσουμε πάντως ότι τέτοιες έρευνες τις χρηματοδοτούν, εν μέρει, διάφορες εταιρίες, συχνά και φαρμακευτικές. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως τα αποτελέσματα είναι «πειραγμένα». Όμως πάντα οι χρηματοδότες αναφέρονται ξεκάθαρα για λόγους διαφάνειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάστηκε να αποφασίσει να μιλήσει ένα μήνα αργότερα ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος ώστε να αποκαλυφθεί η χρηματική εμπλοκή του ιδρυτή της JetBlue Airways. Κάτι που οι επικριτές θεωρούν ως «ύποπτο» κομμάτι του παζλ.

Ο Δρ Ιωαννίδης είχε εμφανιστεί και σε αρκετά Ελληνικά ΜΜΕ από τότε που ξέσπασε ο Covid-19. Και πάντοτε είχε ένα πιο «καθησυχαστικό» προφίλ, σε σχέση με τον νέο ιό και τα στοιχεία που προκύπτουν γύρω από αυτόν.

Μετά τις αποκαλύψεις, ρώτησαν τον Δρ. Ιωαννίδη αν ο Νίλμαν είχε κάνει δωρεά, και ισχυρίστηκε πως δεν ήταν «προσωπικά ενήμερος» για κάτι τέτοιο. «Ο Ντέιβιντ Νίλμαν έχει συγκεκριμένη άποψη, ιδέες και σκέψεις», απάντησε στο BuzzFeed News. «Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιοι ήταν οι άνθρωποι που χρηματοδότησαν την έρευνα τελικά. Αλλά όποιοι κι αν ήταν, κανείς τους δεν μας είπε πώς θα έπρεπε να σχεδιαστεί ή να διεξαχθεί η έρευνα, ούτε απαίτησαν κάποιο συγκεκριμένο τύπο αποτελέσματος ή αναφοράς». Μάλιστα ο καθηγητής πρόσθεσε πως δεν γνώριζε το συνολικό κόστος της έρευνας, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι πόροι προήλθαν από ανώνυμες δωρεές που κατατέθηκαν στο γραφείο Ανάπτυξης του Stanford. «Αυτή η μέθοδος χρηματοδότησης είναι η λιγότερο επεμβατική για να διεξαγάγει κανείς μια έρευνα. Διασφαλίζει απολύτως την ανεξαρτησία της».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της JetBlue Airways παραδέχθηκε ότι ορισμένοι από τους ερευνητές γνώριζαν ότι είχε προσφέρει χρήματα για την μελέτη. Ο Νίλμαν επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει δωρεά 5.000 δολαρίων στο Stanford για να δοθούν στους επιστήμονες και επικοινωνούσε προσωπικά μαζί τους. Ωστόσο αρνήθηκε τις μομφές ότι άσκησε επιρροή στα αποτελέσματα με οποιονδήποτε τρόπο, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες επέδειξαν «φοβερή ακεραιότητα» και δεν του αποκάλυψαν τα αποτελέσματα πριν αυτά δημοσιευτούν. Κατηγόρησε δε το άτομο που υπέβαλλε την αναφορά στο πανεπιστήμιο, πως κατέληξε σε αβάσιμα συμπεράσματα τα οποία «δεν αποδεικνύονται επειδή είναι αναληθή».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πιθανότητα να πεθάνουμε από κορονοϊό είναι απελπιστικά μικρή»: Ο Δρ. Ιωαννίδης εξηγεί (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 2 =