αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑποκάλυψη: Η Google συμμετέχει σε μυστικό πρόγραμμα και συλλέγει προσωπικά δεδομένα υγείας

Αποκάλυψη: Η Google συμμετέχει σε μυστικό πρόγραμμα και συλλέγει προσωπικά δεδομένα υγείας

Η Google έχει εμπλακεί σε ένα μυστικό πρόγραμμα με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ για να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες για την υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών σε 21 πολιτείες, μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το πρόγραμμα με την ονομασία “Project Nightingale” φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο από τις διαφορετικές προσπάθειες κολοσσών της Σίλικον Βάλει να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα υγείας δημιουργώντας ένα “προγεφύρωμα” στην τεράστια βιομηχανία υπηρεσιών υγείας.

Οι Amazon.com Inc., Apple Inc. και Microsoft Corp. επίσης προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς να έχουν συνάψει συμφωνίες αυτού του μεγέθους, αναφέρει η WSJ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Google ξεκίνησε την προσπάθεια της το 2018 με την Ascension, το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας τον ρυθμό συγκέντρωσης δεδομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Τα στοιχεία αφορούν αποτελέσματα εργαστηρίων, διαγνώσεις γιατρών και αρχεία από νοσηλεία, μεταξύ άλλων, και φτάνουν μέχρι το ιατρικό ιστορικό, περιλαμβανόμενων πληροφοριών όπως το όνομα του ασθενούς και ημερομηνίες γέννησης.

Ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί έχουν ενημερωθεί, αναφέρει η WSJ.

Τουλάχιστον 150 υπάλληλοι της Google έχουν ήδη πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων για δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Ορισμένοι υπάλληλοι της Ascension έχουν θέσει το θέμα της συγκέντρωσης και κοινοποίησης των στοιχείων αυτών, τόσο σε τεχνολογική όσο και ηθική βάση, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικότητας φαίνεται να έχουν αναφέρει ότι αυτό επιτρέπεται με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο.

Ο εν λόγω νόμος (Health Insurance Portability and Accountability Act του 1996) σε γενικές γραμμές επιτρέπει στα νοσοκομεία να μοιράζονται τα στοιχεία με επιχειρηματικούς εταίρους, χωρίς να ενημερώνουν τους ασθενείς, με την προϋπόθεση οι πληροφορίες να χρησιμοποιούνται “αποκλειστικά για να βοηθήσουν τον καλυπτόμενο φορέα να διενεργήσει τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης”.

Η Google στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιεί τα στοιχεία, εν μέρει, για να σχεδιάσει νέο λογισμικό το οποίο στηρίζεται από προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και εστιάζει στον κάθε ασθενή για να προτείνει αλλαγές στην αντιμετώπιση του.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στη WSJ ότι το σχέδιο συμμορφώνεται πλήρως με τον ομοσπονδιακό νόμο για την υγεία και προβλέπει ισχυρές προστασίες για τα δεδομένα των ασθενών. Ένας εκπρόσωπος της Ascension δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =