αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν θες να φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν ξεκινάς μία συζήτηση, κάνε αυτή την ερώτηση

Αν θες να φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν ξεκινάς μία συζήτηση, κάνε αυτή την ερώτηση

Το να ανοίγεις συζήτηση με κάποιον -ειδικά με κάποιον που δεν γνωρίζεις- μπορεί να είναι αγχωτικό. Η κοινή λογική μάς λέει ότι πρέπει να πείσουμε το άλλο άτομο ότι είμαστε έξυπνοι, οπότε παραθέτουμε αμέσως τον τίτλο εργασίας μας, την εκπαίδευση και τα επιτεύγματά μας.

Αλλά αποδεικνύεται ότι αυτή είναι λάθος προσέγγιση.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του CNBC, αν θες να φαίνεσαι πιο έξυπνος όταν ξεκινάς μια συζήτηση, τότε μπορείς να κάνεις μια πολύ πιο απλή κίνηση: Ζητήστε συμβουλές από τον συνομιλητή σου.

Σε μια σειρά μελετών, οι ερευνητές του Harvard και του Wharton ζήτησαν από τους μαθητές να ξεκινήσουν συζήτηση με ένα άλλο άτομο.

Σε κάποιους είπαν ότι θα βαθμολογηθούν με βάση την ακρίβεια των απαντήσεών τους. Σε άλλους είπαν ότι θα κριθούν ανάλογα με το πόσο καλή εντύπωση έκαναν στον συνομιλητή τους.

Στους μαθητές δόθηκαν τρεις επιλογές για επικοινωνία με τον συνομιλητή τους:

Να πουν: “Γεια, μπορείς να μου δώσεις κάποια συμβουλή;”
Να πουν: “Γεια, ελπίζω να τα πήγες καλά”.
Να μην πουν απολύτως τίποτα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μαθητές που βαθμολογήθηκαν με βάση την ακρίβειά τους, ζήτησαν ανυπόμονα συμβουλές. Αλλά όσοι βαθμολογήθηκαν ως προς το πόσο καλή εντύπωση έκαναν, είχαν λιγότερο από τις μισές πιθανότητες να ζητήσουν βοήθεια. Φοβήθηκαν ότι δεν θα έδειχναν ικανοί.

Δες τι συνέβαινε από την άλλη άκρη του τραπεζιού: Οταν οι μαθητές αλληλεπίδρασαν με ένα άτομο που είτε ήταν ουδέτερος είτε τους ζητούσε συμβουλές, σχημάτισαν θετικότερη γνώμη για τον αναζητούντα συμβουλές. Σκέφτηκαν ότι το άτομο που ζήτησε τη συμβουλή τους πρέπει να είναι αρκετά έξυπνο – εν μέρει επειδή είναι κολακευτικό να σου ζητούν βοήθεια.

Με άλλα λόγια, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε: Ήταν έξυπνοι να ζητήσουν τη συμβουλή μου… επειδή είμαι έξυπνος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 8 =