αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν θες να γίνεις πλούσιος μπορείς να ακολουθήσεις τους 4 κανόνες του δισεκατομμυριούχου Mark Cuban

Αν θες να γίνεις πλούσιος μπορείς να ακολουθήσεις τους 4 κανόνες του δισεκατομμυριούχου Mark Cuban

Για τον Mark Cuban έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο It’s Possible. Ξεκίνησε από το μηδέν. Και πλέον είναι δισεκατομμυριούχος. Aυτός και οι συνιδρυτές του πούλησαν το Broadcast.com στην Yahoo για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Σήμερα, ο 64χρονος έχει μία περιουσία που φτάνει στα περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πετυχημένος επιχειρηματίας και επενδυτής.

«Αν θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος, μπορείς να το κάνεις, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να καταφέρεις», λέει ο ίδιος.

Και παραθέτει 4 συγκεκριμένους κανόνες μιλώντας στο GQ. Ο πρώτος κανόνας του: «Βρες κάτι στο οποίο μπορείς να είσαι καλός. Μετά γίνε σπουδαίος σε αυτό».

Για να το κάνετε αυτό, πιθανότατα θα χρειαστεί να μελετήσετε το αντικείμενο σας σε βάθος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να εμπλουτίσετε τον εγκέφαλό σας μελετώντας και άλλα θέματα ενδιαφέροντος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ένωση για την Ψυχολογική Επιστήμη στις ΗΠΑ πέρυσι σημείωσε ότι αυτό που διαχωρίζει τους νικητές του βραβείου Νόμπελ από τους νικητές σε εθνικό επίπεδο είναι συχνά η πολυεπιστημονική εμπειρία.

Ο δεύτερος κανόνας του Cuban είναι «να ξέρεις πώς να πουλάς». Η δική του καριέρα στις πωλήσεις ξεκίνησε νωρίς: Σε ηλικία 12 ετών, πουλούσε σακούλες σκουπιδιών από πόρτα σε πόρτα για να κερδίσει χρήματα για να πάρει νέα αθλητικά παπούτσια.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει δώσει στο παρελθόν συμβουλές για το πώς να πετύχετε στις πωλήσεις. «Η πώληση δεν είναι να πείσεις, αλλά να βοηθήσεις», είπε ο Cuban στο School of Hard Knocks. «Όταν καταλαβαίνεις τι χρειάζονται και τι θέλουν οι άνθρωποι, βάζεις τον εαυτό σου σε θέση να τους βοηθήσει», είπε. «Τότε πετυχαίνεις καλά πράγματα, κλείνεις συμφωνίες και έτσι δημιουργείς εταιρείες».

Ο τρίτος κανόνας: «Να είστε περίεργοι και να μαθαίνετε συνεχώς», λέει ο Cuban.

Το να έχεις μια «νοοτροπία συνεχούς μάθησης» συσχετίζεται τόσο με την αντικειμενική όσο και με την υποκειμενική επιτυχία – από τον αριθμό των προαγωγών που λαμβάνεις μέχρι το πόσο χαρούμενος είσαι στη δουλειά σου – σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από ερευνητές οικονομικών και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Waterloo. Ακόμα κι αν θες να γίνεις περιζήτητος ως υπάλληλος, είναι σημαντικό να μαθαίνεις συνεχώς. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να κινείται με τον γρήγορο ρυθμό που όλοι ξέρουμε, οι εργοδότες χρειάζονται από τους υπαλλήλους τους να εστιάσουν στη μάθηση και την ανάπτυξη για να παραμείνουν ενήμεροι για σχετικά με τις νέες τεχνολογίες.

Ο τέταρτος κανόνας του Cuban και ίσως ο πιο σημαντικός; Eιδικά για τους επίδοξους επιχειρηματίες.

«Όταν μπαίνεις σε ένα δωμάτιο, πρέπει να ξέρεις αυτό για το οποίο μιλάς καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στο δωμάτιο», τονίζει. «Τότε είναι η ώρα να ξεκινήσετε μια εταιρεία. Τότε, μπορείτε να αρχίσετε να ελέγχετε τη μοίρα σας».

Η γνώση, φυσικά, δεν εγγυάται την επιτυχία. Πριν ξεκινήσει ο Cuban την πρώτη του εταιρεία, παραιτήθηκε ή απολύθηκε από τρεις συνεχόμενες δουλειές και κοιμήθηκε… στο πάτωμα ενός διαμερίσματος που μοιραζόταν με πέντε συγκάτοικους, όπως έγραψε στο Forbes το 2013.

Έθιξε ένα παρόμοιο θέμα στο βιβλίο του το 2011 «How to Win at the Sport of Business», γράφοντας ότι «δεν έχει σημασία πόσες φορές» θα αποτύχεις. «Αρκεί να έχεις δίκιο μόνο μία φορά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με αυτό το παράλληλο project βγάζω 230.000 δολάρια τον μήνα ως παθητικό εισόδημα»: Εξηγεί μια 35χρονη που ξεκίνησε από το δωμάτιο της

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − twelve =