αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Αν επέστρεφα, θα έπρεπε να θυσιάσω το επιστημονικό μου όνειρο»: Ο Κ. Δασκαλάκης σε νέα του συνέντευξη

«Αν επέστρεφα, θα έπρεπε να θυσιάσω το επιστημονικό μου όνειρο»: Ο Κ. Δασκαλάκης σε νέα του συνέντευξη

Αρνητικός στο να επιστρέψει στην Ελλάδα με τα τωρινά δεδομένα, εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. «Αν μου λείπει η Ελλάδα; Ναι, όμως αν επέστρεφα, γνωρίζω ότι θα έπρεπε να θυσιάσω το επιστημονικό μου όνειρο. Ίσως το ίδιο να συνέβαινε και με την ψυχική μου ισορροπία», λέει ο καθηγητής του MIT, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

«Δεν ξέρω αν θέλω να διαθέσω αυτή την ενέργεια για μη παραγωγικούς σκοπούς. Έτσι παίρνω την απόφαση να μείνω στις ΗΠΑ, όπου θυσιάζω άλλα πράγματα προσωπικής ευτυχίας», εξηγεί.

Ο ίδιος αναφέρεται και στο θέμα της αριστείας: «Δεν μπορώ να ακούω πως η αριστεία είναι ρετσινιά. Μια χώρα πάει μπροστά μόνο με την αριστεία. Ε, λοιπόν, η χώρα μας δεν μπορεί να προοδεύσει όσο δεν βρίσκουμε ποιος είναι άριστος σε κάθε τομέα. Και ύστερα μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε μια νέα προσπάθεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αριστεία έχει δαιμονοποιηθεί «από πολιτική ιδεοληψία», ενώ για τη διαρροή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) εκτιμά πως «οι χώρες που δεν θα πάρουν μέρος στην εξωστρέφεια και την καινοτομία δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Εξωστρέφεια χωρίς καλά πανεπιστήμια δεν γίνεται, διότι δεν μπορείς να κρατήσεις τα ταλέντα σου εντός συνόρων».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 4 =