αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 6 σημάδια τότε μάλλον είσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

Αν βλέπεις αυτά τα 6 σημάδια τότε μάλλον είσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας

Το βλέπουμε συχνά στην εποχή μας. Πολλοί άνθρωποι είναι σε τοξικά περιβάλλοντα εργασίας. Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον όπου οι αρνητικές συμπεριφορές —όπως η χειραγώγηση, ο εκφοβισμός, οι φωνές και ούτω καθεξής— είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα. Την ίδια στιγμή, η έλλειψη παραγωγικότητας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα υψηλά επίπεδα άγχους, οι εσωτερικές διαμάχες και οι διακρίσεις έχουν γίνει ο κανόνας.

Είναι ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις «ψυχολογικά ανασφαλής», λέει o career coach, Eli Bohemond. Μπορεί να αισθάνεστε ότι θα τιμωρηθείτε, θα ταπεινωθείτε ή θα σας απορρίψουν επειδή μιλήσατε – είτε για να μοιραστείτε ιδέες, να εκφράσετε ανησυχίες ή αντιρρήσεις ή να είστε ο εαυτός σας στη δουλειά. Ο Bohemond προειδοποιεί ότι με την πάροδο του χρόνου, οι τοξικοί χώροι εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος ή κατάθλιψη. Ένας υπάλληλος μπορεί να βρεθεί να κλαίει πριν από τη δουλειά, επειδή αισθάνεται παγιδευμένος.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις αν βρίσκεσαι σε τοξικό περιβάλλον εργασίας ή όχι. Αρκετοί εργαζόμενοι υποθέτουν ότι τέτοια περιβάλλοντα είναι φυσιολογικά και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί ακόμη και να μάθουν να τα κινούνται καλά μέσα σε αυτά. Ή μπορεί να αισθάνεστε ότι το πρόβλημα είναι με εσάς, επειδή όλοι οι άλλοι φαίνεται να το ανέχονται.

Υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών χώρων εργασίας. Παρακάτω θα δεις 5 από αυτά. Αν και αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα, μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα καλό σημείο εκκίνησης για όποιον θέλει να καταλάβει εάν βρίσκεται σε τοξικό περιβάλλον εργασίας.

Δεν υπάρχουν όρια στην εργασία

Οι τοξικές εταιρικές κουλτούρες συχνά εξομαλύνουν και εξυμνούν την έλλειψη υγιών ορίων, λέει ο Bohemond, ενθαρρύνοντας σας να δίνετε προτεραιότητα στην εργασία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Η διοίκηση μπορεί να πιέζεται σε σημείο εξάντλησης, και να περιμένει από τις ομάδες να κάνουν το ίδιο, είτε εργάζονται στο γραφείο είτε remote. Ίσως περιμένουν από τους υπαλλήλους να μένουν τόσο αργά στο γραφείο, για παράδειγμα, ή να απαντούν σε μηνύματα και email όλες τις ώρες ή το Σαββατοκύριακο. Ο Bohemond συμβουλεύει όσους αναζητούν εργασία να προσέχουν αυτό το χαρακτηριστικό κατά τη διαδικασία πρόσληψης, καθώς συχνά μπορεί να γίνει ορατό νωρίς. «Αν ο διευθυντής προσλήψεων σας αναθέτει μια εργασία την Παρασκευή το απόγευμα και θέλει να την επιστρέψετε μέχρι τη Δευτέρα το πρωί ή περιμένει από εσάς να απαντήσετε σε email σε μια γρήγορη αλλαγή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, αυτό είναι μια ‘κόκκινη σημαία’» λέει.

Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον

Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων είναι εμφανής. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ούτε από πάνω προς τα κάτω, στην ιεραρχία. Με τους μάνατζερ να ελέγχουν συνεχώς την δουλειά των εργαζομένων. Η μικροδιαχείριση είναι ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε ξανά μιλήσει. Και συνήθως οι υπερβολικά αυστηροί μάνατζερ φτιάχνουν τοξικές ομάδες που δεν αποδίδουν.

Δεν υπάρχει χώρος για λάθη

Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνετε ένα λάθος και να μάθετε από αυτό. Αν κάνεις λάθος, σε ρίχνουν… πάνω από στα κάρβουνα. Σε ένα περιβάλλον σαν αυτό, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφύγουν την ευθύνη και να παραμείνουν απλά ένα βήμα πιο μπροστά από τους συναδέλφους τους. Προσπαθούν να μην μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την εργασία τους με συναδέλφους ή να ρίχνουν την ευθύνη στους άλλους όταν κάτι πάει στραβά.

Δεν υπάρχει υποστήριξη για την ανάπτυξη των εργαζομένων

Πολλοί άνθρωποι σε τοξικούς εργασιακούς χώρους πρέπει να «το καταλάβουν» μόνοι τους επειδή δεν υπάρχει καθοδήγηση ή υποστήριξη για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους entry-level εργαζομένους που αφήνονται στην τύχη τους σε έναν τέτοιο χώρο εργασίας, οδηγώντας τους σε απογοήτευση.

Gaslighting

Και για το gaslighting έχουμε ξανά μιλήσει. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί. Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Συνεχές στρες

Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, το ψυχικό στρες μπορεί να αρχίσει να σας επηρεάζει σωματικά. Το να βρίσκεστε σε λειτουργία «fight or flight» για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη σωματική σας υγεία και μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα άγχους, άγχους ή κατάθλιψης, τα οποία περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, κόπωση, πόνοι και κρίσεις πανικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νο1 τακτική χειραγώγησης των νάρκισσων είναι το Gaslighting (και πως να το αντιμετωπίσεις)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × one =