αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 4 (απρόσμενα) σημάδια στον εαυτό σου, είσαι πιο ευφυής από ότι νομίζεις

Αν βλέπεις αυτά τα 4 (απρόσμενα) σημάδια στον εαυτό σου, είσαι πιο ευφυής από ότι νομίζεις

Περπατήστε σε οποιοδήποτε δωμάτιο και θα είναι εύκολο να βρείτε πολλούς ανθρώπους που φαίνονται πιο έξυπνοι και σοφότεροι.

Αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην ισχύει.

Ακριβώς όπως οι πιο πολύτιμοι υπάλληλοι είναι συχνά «αόρατοι υπάλληλοι», αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν σημάδι που υποδηλώνει έλλειψη ευφυΐας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι που δείχνει ότι είστε πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζετε.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα, όπως τα παραθέτει το αμερικανικό inc.com:

1. Έχετε την τάση να αναβάλλετε

Ενώ όλοι αναβάλλουμε πράγματα, λίγοι άνθρωποι υποθέτουν ότι η αναβλητικότητα είναι σημάδι ευφυΐας. Παρόλο που αυτό συμβαίνει συχνά. Ο Adam Grant βλέπει την αναβλητικότητα ως κλειδί για την καινοτομία. Σύμφωνα με τον Grant, «Ο χρόνος που ο Steve Jobs ανέβαλε τα πράγματα και έλεγχε τις πιθανότητες, ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να αφήσει περισσότερες διαφορετικές ιδέες να έρθουν στο τραπέζι, σε αντίθεση με την κατάδυση με το πιο συμβατικό, το πιο προφανές, το πιο οικείο».

Η επιστήμη συμφωνεί. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό IQ τείνουν να αναβάλλουν περισσότερο, έστω και μόνο επειδή η υψηλή νοημοσύνη προσφέρει την πολυτέλεια να περιμένουν για να ξεκινήσουν μια εργασία.

Επομένως, αν αναβάλλετε κάτι μόνο και μόνο επειδή δεν θέλετε να κάνετε τη δουλειά, αυτό είναι ένα πράγμα.

Αλλά αν αναβάλλετε κάτι επειδή δεν πιστεύετε ότι έχετε βρει την καλύτερη λύση, τον καλύτερο δρόμο ή την καλύτερη επιλογή, η αναμονή για να ξεκινήσετε θα μπορούσε να είναι η πιο έξυπνη προσέγγιση.

2. Αλλάζεις άποψη

Σύμφωνα με τον Bezos, ο Νο. 1 δείκτης υψηλής ευφυΐας είναι η προθυμία να αλλάξεις γνώμη.

Όπως έχει πει: «Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι αναθεωρούν συνεχώς και επανεξετάζουν ένα πρόβλημα που πίστευαν ότι είχαν ήδη λύσει. Είναι ανοιχτοί σε νέες απόψεις, νέες πληροφορίες, νέες ιδέες, αντιφάσεις και challenges για τον δικό τους τρόπο σκέψη».

Η επιστήμη συμφωνεί. Όχι μόνο μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Harvard Business Review δείχνουν ότι η αλλαγή γνώμης μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πιο έξυπνοι, αλλά η αλλαγή γνώμης μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο έξυπνη κίνηση: Οι επιχειρηματίες που προσαρμόστηκαν και αναθεώρησαν και άλλαξαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού ήταν έξι φορές πιο πιθανό να κερδίσουν αυτόν τον διαγωνισμό.

3. Σου αρέσει να περνάς χρόνο μόνος

Είναι λογικό οι έξυπνοι άνθρωποι να απολαμβάνουν να περνούν πολύ χρόνο με άλλους έξυπνους ανθρώπους.

Παραδόξως, όμως, συχνά δεν συμβαίνει αυτό. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο British Journal of Personality διαπίστωσε ότι όσο περισσότεροι οι έξυπνοι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι τείνουν να είναι. Γιατί; Οι ερευνητές εικάζουν ότι ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι όσο πιο έξυπνοι είστε, τόσο πιο συγκεντρωμένοι μπορεί να είστε στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων. Αν συμβαίνει αυτό, το να περνάς χρόνο με φίλους – ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι μπορεί να είναι – θα μπορούσε να φαίνεται περισσότερο σαν χάσιμο χρόνου.

Έτσι, αν θέλετε να περάσετε χρόνο μόνοι σας για να εστιάσετε σε ένα έργο, να βελτιώσετε μια δεξιότητα, να βελτιώσετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο, μην υποθέσετε ότι σε κάνει μοναχικό τύπου. Θυμήσου και το άρθρο:

4. Είσαι νυχτερινός τύπος

Οι πρωινοί τύποι τραβούν ολα τα φώτα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ξεκινά την πρωινή του ρουτίνα στις 3:45. Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Pepsi, Indra Nooyi, ξυπνά στις 4 το πρωί, αποκαλώντας τον ύπνο «ένα δώρο από τον Θεό που δεν της δόθηκε ποτέ». Η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors, Mary Barra φτάνει στο γραφείο μέχρι τις 6 π.μ.

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences έδειξε ότι οι λεγόμενοι… ξενύχτηδες — άνθρωποι που αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί μέχρι τις αργές ώρες — είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη νοημοσύνη.

Υπάρχουν κι άλλα: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι ξενύχτηδες τείνουν επίσης να έχουν καλύτερες δουλειές και να κερδίζουν μεγαλύτερα εισοδήματα από όσους ξυπνούν νωρίς.

Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι το να μένεις ξύπνιος έως αργά και να ξυπνάς αργότερα θα σε κάνει αυτόματα πιο έξυπνο. (Ακριβώς όπως το να ξυπνάτε νωρίτερα δεν θα σας κάνει αυτόματα πιο παραγωγικούς.)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =