αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν ακούσεις κάποια από αυτές τις 5 συνηθισμένες φράσεις, ο άλλος προσπαθεί μάλλον να σε χειραγωγήσει

Αν ακούσεις κάποια από αυτές τις 5 συνηθισμένες φράσεις, ο άλλος προσπαθεί μάλλον να σε χειραγωγήσει

Γνωρίζατε ότι οι χειριστικές φράσεις μπορεί να φαίνονται φυσιολογικές στους περισσότερους ανθρώπους; Είναι αλήθεια. 

Όλοι χρησιμοποιούν κατά καιρούς χειριστικές φράσεις. Ωστόσο, η σκόπιμη χρήσης τέτοιων φράσεων είναι εντελώς διαφορετική.

Η χειραγώγηση είναι μια ανθυγιεινή ψυχολογική στρατηγική για την απόκτηση εξουσίας. Οι ναρκισσιστές, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τέτοιες φράσεις αρκετά συχνά. Και είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις πότε σε χειραγωγούν μερικές φορές.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη χειραγώγηση για να πάρουν αυτό που θέλουν. Χρησιμοποιούν το ψέμα, την ενοχή, τη μετατόπιση ευθυνών και την επιθετικότητα. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο όταν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει σε εσάς.

Μερικές φορές είστε ήδη σε ένα… χάος όταν συνειδητοποιείτε τι συμβαίνει. Λοιπόν, εδώ είναι μερικές φράσεις που πρέπει να προσέξετε.

1. «Αντιδράς υπερβολικά»

Μάλλον το έχετε ακούσει αυτό πολλές φορές, έτσι δεν είναι; Αυτό συμβαίνει επειδή το να λέμε σε κάποιον ότι φωνάζει… για το τίποτα, είναι συνηθισμένο.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, αυτή είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα πολλοί γονείς. Όταν τα παιδιά αναστατώνονται, οι γονείς μερικές φορές λένε ότι έχουν υπερβολική αντίδραση. Επίσης, όταν ο/η σύντροφός σας θέλει να θολώσει τα νερά, θα μπορούσε να είναι μια φράση που θα χρησιμοποιήσει επίσης.

Προσέξτε αυτόν που τη χρησιμοποιεί κάθε φορά που χρειάζεται να ακουστεί η γνώμη σας ή κάποια ένσταση σας.

2. «Είσαι πολύ δραματικός»

Αυτό το κόλπο με αυτή τη δήλωση είναι ότι τις περισσότερες φορές όποιος την λέει είναι ο πραγματικός ένοχος. Αν κάποιος πει «Είσαι πολύ δραματικός», έχει ήδη προκαλέσει μια σκηνή ή έχει ξεκινήσει έναν καβγά. Θα ξεκινήσουν πολλές ακόμη μάχες και καυγάδες στο μέλλον. Προσέξτε αυτές τις λέξεις.

3. «Νομίζεις ότι εσύ είσαι άγιος»

Αυτή είναι μια από τις πιο εκνευριστικές χειραγωγικές φράσεις εκεί έξω. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των καβγάδων, ένα ναρκισσιστικό άτομο θα φωνάξει: «Νομίζεις ότι είσαι κάποιο είδος αγίου, έτσι δεν είναι;»

Και ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να δικαιολογήσουν ένα λάθος τους. Και επίσης επειδή δεν μπορούν να αντικρούσουν το Χ επιχείρημα.

4. «Εσύ το προκάλεσες αυτό»

Ενα χειριστικό άτομο θέλει να μετατοπίσει την ευθύνη. Λένε πως ό,τι έχουν κάνει είναι μια άμεση απάντηση σε κάτι που… έκανες εσύ.

Είναι σαν να λένε ότι σας έκλεψαν χρήματα επειδή τα αφήσατε κάπου αφύλαχτα. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει ή τι λέγεται, ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Η παράθεση μιας δράσης για να δικαιολογήσεις μια αντίδραση είναι απλά χειριστική συμπεριφορά.

5. «Ποτέ δεν θα το έκανα αυτό…»

Ποτέ μην λες ποτέ. Αυτό μας έχει δείξει η ζωή. Αλλά αυτή η φράση γίνεται χειριστική όταν ένας από τους φίλους σας είναι επικριτικός ενώ παράλληλα σας ωθεί να τον εμπιστευτείτε τυφλά. Στην πραγματικότητα μάλλον έχει κάνει αυτό που υποψιάζεσαι. Είναι αυτό που νομίζεις εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − ten =