αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων. Ερχονται και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Ανοίγει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων. Ερχονται και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Έως τις 25 Μαρτίου αναμένεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2022, ενώ όπως δήλωσε ο χθες ο υπουργός Οικονομικών τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στη διαδικασία σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων θα λήξει στις 30 Ιουνίου, ενώ και φόρος εισοδήματος θα μπορεί και πάλι να πληρωθεί σε οχτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση έως και την 31η Ιουλίου. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δικαιούνται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Προθεσμία για το «φορολογικό διαζύγιο»

Μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και οι δηλώσεις για όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αντίθετα με τις κοινές δηλώσεις, στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, στις χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Πριν το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του μέτρου των «τελών κυκλοφορίας με το μήνα», το οποίο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Πρόκειται για μια επιλογή που αξιοποιούν πολλοί ιδιοκτήτες για οχήματα τα οποία χρησιμοποιούν μόνο για μερικούς μήνες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα κάποιος που έχει μόνιμα ένα αυτοκίνητο στον τόπο εξοχικής του κατοικίας και το χρησιμοποιεί μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών του εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 16 =