αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑνακοινώθηκε: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο- Πρόστιμο 150 ευρώ ανά παράβαση

Ανακοινώθηκε: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο- Πρόστιμο 150 ευρώ ανά παράβαση

Την απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απαγόρευση θα ισχύει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 6:00 το πρωί. Το πρόστιμο για κάθε παράβαση θα είναι στα 150 ευρώ. Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνει η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Ελληνική Αρχή Διαφάνειας.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται: Μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε: «Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι. Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς».

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την Πολιτική Προστασία έντυπο που θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θέλουν να μετακινούνται για συγκεκριμένους σκοπούς.

Πρόκειται για μια γραπτή (ή και ηλεκτρονική) δήλωση με συγκεκριμένα κουτάκια που θα συμπληρώνεται με ένα «Χ» από τον κόσμο, έτσι ώστε να δηλώνεις τον λόγο της μετακίνησης σου.

Οι επιλογές που δίνονται στον κόσμο δεν είναι πολλές και οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες. Θα υπάρχει η δυνατότητα για μετακινήσεις για λόγους εργασίας (χρειάζεται το σχετικό χαρτί και από τον εργοδότη, αν είστε μισθωτός).

Φαρμακείο, βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ ή κάτι άλλο για προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, είναι επίσης μέσα στις επιλογές.

Μπορείς να μετακινηθείς επίσης: για ιατρικούς λόγους- υπάρχουν οι προβλέψεις για ιατρείο, μονάδα υγείας ή κάτι άλλο.

Υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση και για οικογενειακούς λόγους και προκειμένου να δοθεί βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες ή παιδιά.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για απλή σωματική άσκηση κοντά στο σπίτι, αλλά όχι για συλλογική αθλητική δραστηριότητα. Άρα μόνοι ή ανά δύο. Επίσης και η μετακίνηση για τη βόλτα των κατοικίδιων.

Εκτός από την έντυπη δήλωση, οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι, ενημερώνοντας και μέσω SMS για τον προορισμό τους.

Περισσότερα σε λίγο…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =