αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑνακαλύφθηκαν 50 νέοι πλανήτες στα αρχεία της NASA

Ανακαλύφθηκαν 50 νέοι πλανήτες στα αρχεία της NASA

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν 50 νέους πλανήτες χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI, με τη βοήθεια αλγορίθμου, μελετώντας παλιά αρχεία της NASA.

Οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης με τεχνολογία AI, για να ερευνήσουν παλιά δεδομένα της NASA που περιέχουν χιλιάδες πιθανούς υποψήφιους πλανήτες.

Δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο, ποιοι από τους υποψήφιους πλανήτες είναι πραγματικοί. Όταν οι επιστήμονες αναζητούν εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αναζητούν μεταπτώσεις φωτός που υποδηλώνουν το πέρασμα ενός πλανήτη. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από άλλους παράγοντες, όπως παρεμβολές στο παρασκήνιο ή ακόμη και σφάλματα στην κάμερα.

Εδώ έρχεται λοιπόν η νέα τεχνολογία AI, που μπορεί να διακρίνει τη διαφορά και να βρει τους πλανήτες.

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε τον αλγόριθμο με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA Kepler, το οποίο πέρασε εννέα χρόνια στο βαθύ διάστημα σε μια «παγκόσμια αποστολή κυνηγιού», και πλέον έχει αποσυρθεί. Μόλις ο αλγόριθμος έμαθε να διαχωρίζει με ακρίβεια τους πραγματικούς πλανήτες, χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση παλαιών συνόλων δεδομένων που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί. Εκεί ήταν που βρήκε τους 50 εξωπλανήτες.

Αυτοί οι 50 εξωπλανήτες, που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, μπορεί να είναι μεγάλοι σε μέγεθος όπως ο Ποσειδώνας ή ακόμα και μικρότεροι από τη Γη, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου. Η τροχιά μερικών από αυτούς έχει διάρκεια έως και 200 ​​ημέρες, και ενώ άλλών μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο μία μέρα. Και τώρα που, χάρη στην τεχνολογία AI, οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι οι πλανήτες είναι πραγματικοί, μπορούν να τους δώσουν προτεραιότητα για περαιτέρω παρατήρηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

«Όσον αφορά την εξακρίβωση του πλανήτη, κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει μια τεχνική μηχανικής εκμάθησης στο παρελθόν,» δήλωσε στο δελτίο τύπου ο David Armstrong του Πανεπιστημίου του Warwick, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς της μελέτης.

«Η μηχανική μάθηση έχει χρησιμοποιηθεί για την κατάταξη των υποψήφιων πλανητών, αλλά ποτέ σε ένα πιθανολογικό πλαίσιο, που είναι αυτό που χρειάζεται για να επικυρωθεί ένας πλανήτης.»

Τώρα που οι ερευνητές γνωρίζουν ότι λειτουργεί, ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία AI για τρέχουσες και μελλοντικές αποστολές τηλεσκοπίων, ή ακόμα και να ανακαλύψουν και να μελετήσουν άλλους πλανήτες.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι ο αλγόριθμος θα μπορεί να «εξακριβώσει χιλιάδες πλανήτες» που δεν έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 7 =