αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνάλυση «στα γρήγορα»: Πως θα μειωθεί ΕΝΦΙΑ από φέτος, ανάλογα με την ακίνητη περιουσία που έχεις

Ανάλυση «στα γρήγορα»: Πως θα μειωθεί ΕΝΦΙΑ από φέτος, ανάλογα με την ακίνητη περιουσία που έχεις

Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ο ΕΝΦΙΑ μπαίνει σε τροχιά μείωσης από φέτος. Το capital.gr παρουσιάζει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υπολογιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα δώσει μια πρώτη μεγάλη ανάσα στη δοκιμασμένη από την κρίση και την εξοντωτική υπερφορολόγηση ακίνητη ιδιοκτησία που αποτελεί διαχρονικά ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την κατάργηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ αποκλειστικά για τις πολύ μικρές περιουσίες που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση που στοίχιζε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος της πρόσθετης μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται ως εξής:

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 70.000 ευρώ θεσπίζεται οριζόντια μείωση 30%, Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος ο φόρος που προκύπτει θα εφαρμόζεται εκπτωτικός συντελεστής 0,7. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στο Κερατσίνι αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ και πέρυσι κατέβαλε ΕΝΦΙΑ ύψους 205 ευρώ, φέτος θα καταβάλει 30% λιγότερα, δηλαδή 143,5 ευρώ.

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 70.000 έως 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 20%. Πρόκειται για τη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 110 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ και πέρυσι κατέβαλε ΕΝΦΙΑ ύψους 517 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει το ποσό των 413,6 ευρώ, δηλαδή 103,4 ευρώ λιγότερα.

-Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 10%. Έτσι, φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του μια κατοικία στην Φιλοθέη επιφάνειας 250 τετραγωνικών μέτρων πλήρωσε πέρυσι ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό) ύψους 6.950 ευρώ. Φέτος ο ιδιοκτήτης της θα κληθεί να πληρώσει 6.255, δηλαδή 695 ευρώ λιγότερα.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και ρύθμιση προκειμένου η μετάβαση από το ένα κλιμάκιο έκπτωσης στο άλλο να γίνεται πιο ομαλά, δηλαδή να μην χάνει κάποιος φορολογούμενος μεγαλύτερη έκπτωση μόνο και μόνο επειδή η αξία της περιουσίας του είναι μεγαλύτερο από το όριο μόνο για μερικά ευρώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει επίσης τη μείωση της ελάχιστης δόσης για τις 120 δόσεις από τα 30 στα 20 ευρώ, τη μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης από το 5% στο 3% και την ένταξη χωρίς κριτήρια των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ στις 120 δόσεις.

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει τον Σεπτέμβριο πρόκειται να περιληφθεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και των μερισμάτων από το 10% στο 5% από τη φετινή χρήση, η αναστολή του φόρου υπεραξίας για άλλα τρία χρόνια, η αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων για τρία έτη και η θέσπιση από το 2020 της έκπτωσης 40% από τον φόρο εισοδήματος των δαπανών για αισθητική, λειτουργική ή ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + two =