αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΑνάβει ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα (και πόσο κοστίζει στον χρήστη)

Ανάβει ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα (και πόσο κοστίζει στον χρήστη)

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην συνδρομητική τηλεόραση, τόσο από τις ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που μεταξύ άλλων παρέχουν υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου, όσο και από τις ξένες πλατφόρμες streaming σειρών και ταινιών όπως οι Netflix, Amazon Prime Video και Apple TV. 

Μάλιστα, το ερχόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις που αναμένεται να διαμορφώσουν εκ νέου την εν λόγω αγορά. Από τη μια η Forthnet, υπό τον έλεγχο της United Telecom, ετοιμάζεται να δώσει εκ νέου βάρος στη συνδρομητική τηλεόραση της Nova. Από την άλλη, εντός του έτους αναμένεται να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά δύο ακόμη δυνατοί διεθνείς παίκτες του video streaming. O λόγος για τo Disney+ και το HBO Max που έρχονται να προστεθούν στις πλατφόρμες των Netflix, Amazon Prime Video και Apple TV που είναι ήδη διαθέσιμες στη χώρα μας. 

Το ΗΒΟ Max, η streaming πλατφόρμα της Warner Media, αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της εκτός ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιούνιο από τη Λατινική Αμερική και θα ακολουθήσει αργότερα μέσα στον χρόνο και η Ευρώπη. Δεν έχει γνωστό ακόμη το αν η χώρα μας θα συμπεριληφθεί στο πρώτο κύμα της επέκτασης στη γηραιά ήπειρο. Στην ψηφιακή πλατφόρμα HBO Max συγκεντρώνεται περιεχόμενο από όλα τα κανάλια της Warner Media όπως το ΗΒΟ, New Line Cinema, DC Entertainment, Cartoon Network κ.ά. Το HBO Max είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη γκάμα πρωτότυπου περιεχομένου, στις ΗΠΑ που λειτουργεί σήμερα είναι και η ακριβότερη με τη βασική συνδρομή να ξεκινά στα 14,99 δολάρια. 

Πιο κοντά βρίσκεται, πάντως, η λειτουργία του Disney+ της αντίστοιχης πλατφόρμας της Disney. Εκτός από όλες τις ταινίες και τις σειρές της Disney, η πλατφόρμα περιλαμβάνει και τις παραγωγές άλλων σημαντικών studio που έχουν αγοραστεί απ’ αυτή μεταξύ αυτών τη Marvel με όλο το σύμπαν υπερηρώων της και βέβαια τη Lucas Flims που βγάζει τις ταινίες και τις σειρές του Star Wars. Η πλατφόρμα της Disney αναμένεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη εντός του 2021 με το κόστος της μηνιαίας συνδρομής του πακέτου με όλες τις ταινίες και τις σειρές να αναμένεται στα 8,99 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η βασική συνδρομή του Netflix κοστίζει 7,99 τον μήνα, η συνδρομή που επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση σε 2 οθόνες κοστίζει 10,99, και η premium οικογενειακή συνδρομή που επιτρέπει ταυτόχρονη χρήση σε μέχρι τέσσερις οθόνες κοστίζει 13,99 ευρώ τον μήνα. Η μηναία συνδρομή του Amazon Prime Video διαμορφώνεται στα 5,99 ευρώ τον μήνα, ενώ η Apple TV κοστίζει 4,99 ευρώ τον μήνα.

 Η εικόνα της αγοράς 

Εγχώριοι και διεθνείς “παίκτες” εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο επέκτασης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς μετρήσεων η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας, υπολογίζεται στο 26%, χωρίς να προσμετρούνται σε αυτή οι πλατφόρμες όπως το Netflix, Amazon Prime Video κ.λπ. 

Την ίδια στιγμή η συνολική διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη προσεγγίζει το 65%. Στη Γαλλία υπολογίζεται στο 76%, στη Γερμανία στο 60% και στην Αυστρία στο 52%. Υψηλά είναι τα ποσοστά διείσδυσης και σε χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης όπως: Ρουμανία (99%), Σλοβακία (80%), Ουγγαρία (82%), Πολωνία (79%) και Βόρεια Μακεδονία (67%).  

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουν υπάρχουν 1,1 εκατομμύριο συνδρομητές τηλεόρασης. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το κατέχει η Cosmote, η οποία σήμερα διαθέτει περί τους 575.000 συνδρομητές. Ακολουθεί η Forthnet η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία α’ εξαμήνου 2020 διέθετε περί τους 456.453 πελάτες/συνδρομητές στην δορυφορική ψηφιακή πλατφόρμα της Nova σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην πλατφόρμα της Vodafone, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 150.000 συνδρομητές και η Wind Vision διαθέτει περί τους 80.000 συνδρομητές. 

Στους 1,1 εκατομμύριο συνδρομητές πρέπει να προστεθούν και οι περίπου 500.000 συνδρομητές που έχουν οι διεθνείς πλατφόρμες video streaming. Και στη χώρα μας πρωταθλητής είναι το Netflix με τις συνδρομές να υπολογίζονται (σ.σ. η εταιρεία δεν ανακοινώνει αριθμό συνδρομών ανά χώρα) στις 400.000 με τους ανταγωνιστές της (Amazon Prime Video και Apple TV) να μοιράζονται τις υπόλοιπες 100.000 συνδρομές. Βέβαια εκτιμάται ότι πρόσβαση στο Netflix διαθέτουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά στο σύνολο της χώρας, καθώς πολλοί παίρνουν τη “μεγάλη” συνδρομή που επιτρέπει ταυτόχρονη θέαση από 4 διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών και την μοιράζονται. 

Στη συνολική αγορά πρέπει να προστεθούν και όσοι αποκτούν παράνομα πρόσβαση στις διάφορες συνδρομητικές τηλεοράσεις. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περί τους 200.000 “πειρατές” της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που προσφέρουν παράνομα εξοπλισμό και εγκατάσταση σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Έμφαση στο streaming 

Η ταχεία εξάπλωση του Netflix και όλων των υπόλοιπων πλατφορμών έχει οδηγήσει και τις εγχώριες εταιρείες να δημιουργήσουν και τις δικές τους υπηρεσίες με αντίστοιχα μοντέλα Over The Top (OTT), δηλαδή μέσω Διαδικτύου, χωρίς αποκωδικοποιητές, άνευ συμβολαίου και ανεξαρτήτως παρόχου. Η Cosmote ξεκίνησε τη δική της πλατφόρμα streaming τον Ιανουάριο του 2020 και υπολογίζεται ότι σήμερα έχει περί τους 230.000 συνδρομητές, η Vodafone ξεκίνησε τη διάθεση της Vodafone TV ως υπηρεσία ΟΤΤ τον Αύγουστο επεκτείνοντας τη συνεργασία που είχε ξεκινήσει με το HBO. 

Τη δική της OTT πλατφόρμα έχει λανσάρει ήδη από την άνοιξη του 2018 και η Wind. O λόγος για τη Wind Vision, που δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 60 συνδρομητικά κανάλια, όπως και στα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και στο Netflix με επιπλέον χρέωση. Η Forthnet έχει ξεκινήσει την πλατφόρμα Novaflix η οποία παρέχει πρόσβαση σε εκατοντάδες ταινίες, σειρές και στα τέσσερα κανάλια Novacinema και Novalife, καθώς και στα Fox και Fox Life. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + sixteen =