αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑμερικανική «απόβαση» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Αμερικανική «απόβαση» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ξεκάθαρο μήνυμα για επικείμενες επενδύσεις στην Ελλάδα στέλνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την έλευση αντιπροσωπίας που αποτελείται από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη η οποία σήμερα το μεσημέρι θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

“Πιο μαζική αποστολή δεν έχει υπάρξει” επεσήμαναν στο ΝΜ αμερικανικοί κύκλοι και προσέθεσαν: “Τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν τόσες εξελίξεις που δεν θα προλαβαίνετε να γράφετε”.

Ειδικότερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης-round table μεταξύ των στελεχών της αμερικανικής αποστολής και κυβερνητικών παραγόντων ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν ο Άνταμ Μπόιλερ που είναι ο επικεφαλής της DFC -Development Financial Corporation (DFC), αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός, που ως σκοπό έχει την πραγματοποίηση αμερικανικών επενδύσεων στρατηγικής σημασίας εκτός  ΗΠΑ.

Ο κ. Μπόιλερ μάλιστα ενημερώνει απευθείας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συνόδευεται από δύο ακόμη στελέχη. Παρούσα στην Ελλάδα είναι η Κίμπερλι Ρίντ, πρόεδρος της Export & Import Βank αμερικανικών συμφερόντων για επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης έχουν έρθει στη χώρα και θα επισκεφθούν την Ελευσίνα εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου αλλά και Ενέργειας καθώς και τέσσερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Θα τους συνοδεύσουν στα ναυπηγεία ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πριν από μια εβδομάδα το 52,93% των Ναυπηγείων Ελευσίνας απέκτησε ο Πάνος Ξενοκώστας της ΟΝΕΧ, μέσω της εταιρείας FEYTEA HOLDING, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την είσοδο των Ναυπηγείων σε νέα εποχή ανάπτυξης με στόχο να γίνουν τα πρώτα στη Μεσόγειο.

Θα ακολουθήσει η ενδιάμεση ομαλή προετοιμασία και ολοκλήρωση  όλων των απαιτούμενων διαδικασιών από την Ελληνική και Αμερικανική νομοθεσία προκειμένου να υποβληθεί και να εγκριθεί χωρίς γκρίζα σημεία το πλάνο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η συμφωνία θα επικυρωθεί από το αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο στα πρότυπα του Νεωρίου.

Η διαδικασία εξυγίανσης θα πραγματοποιηθεί υπό την Ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX Elefsis Shipyards.

Η εξυγίανση και αναγέννηση της Ελευσίνας θα αποτελέσει την μεγάλη ιστορική στροφή του κλάδου στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες γεμάτες παλινωδίες.

Στόχος των Αμερικάνων είναι να γίνει η Ελευσίνα το πρώτο Ναυπηγείο της Μεσογείου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ναυπηγείων αποφασίστηκε επίσης: – ομοφώνως η εξυγίανση της εταιρείας της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΒΙΕ, μέσω υπαγωγής της στο βέλτιστο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα με άμεση εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης.

-Με βάση το οικονομικό αδιέξοδο της Νεωρίου Συμμετοχών, πλήρη απαξία της μετοχικής της αποτίμησης και πληθώρα ζητημάτων οικονομικο-τεχνικής φυσεως αποφασίστηκε ομόφωνα η εξυγίανσή της μέσω υπαγωγής της σε βέλτιστο άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 14 =