αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑμερικανική απόβαση: Η Blackstone ρίχνει 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα

Αμερικανική απόβαση: Η Blackstone ρίχνει 500 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ελλάδα

Επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχειακά ακίνητα είναι έτοιμο να αρχίσει να υλοποιεί τις αμέσως επόμενες ημέρες το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Blackstone. Η πρώτη εξαγορά του ελληνικού χαρτοφυλακίου του θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, μονάδες ξενοδοχειακής αλυσίδας με σημαντική παρουσία σε Ιόνιο και Αιγαίο, σε μια συναλλαγή η οποία εκτιμάται πως θα ανέλθει πέριξ των 200 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή ιδιοκτησία των εν λόγω ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα διατηρήσει το μάνατζμεντ συνεπικουρούμενη από τους νέους μετόχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγορές ελληνικών ξενοδοχείων από την Blackstone και προς τούτο πραγματοποιούνται ήδη σχετικές επαφές, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund για την Ελλάδα δεν είναι νέο, αλλά, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν λεπτομέρειες των κινήσεών του, ενεργοποιήθηκε τώρα, και ειδικότερα μετά τις ευρωεκλογές, ενώ κλιμακώθηκε μετά τις εθνικές, καθώς μεταξύ άλλων κρίθηκε πως «η νέα κυβέρνηση είναι φιλικότερη προς τις ξένες επενδύσεις και κυρίως θα υλοποιήσει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, που εκτιμάται πως θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Η Blackstone Group θα χρησιμοποιήσει για την πρώτη της εξαγορά ξενοδοχείων στην Ελλάδα εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο που της ανήκει και η οποία με τη σειρά της είναι ήδη ιδιοκτήτρια 14 μονάδων στην Ισπανία με περισσότερα από 3.700 δωμάτια. Η λουξεμβουργιανή holding εξαγοράστηκε από τον ευρωπαϊκό βραχίονα ακινήτων της Blackstone (Blackstone Real Estate Partners Europe V) προ διετίας και πωλητής ήταν ισπανική τράπεζα.

Η Blackstone είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity funds, με τα συνολικά κεφάλαια υπό τη διαχείρισή της να ανέρχονται στα τέλη Ιουνίου του 2019 στα 545 δισ. δολ., αυξημένα κατά 151 δισεκατομμύρια από τον Ιούνιο του 2018. Η Blackstone μόλις προχθές Δευτέρα ανακοίνωσε πως άντλησε από επενδυτές επιπλέον 20,5 δισ. δολ. για το νέο της όχημα, το Blackstone Real Estate Partners IX, ένα από τα υψηλότερα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί για επενδύσεις σε ακίνητα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα είναι γνωστή για την τοποθέτησή της πριν από λίγα χρόνια στη Lamda Development –όπου κατείχε ποσοστό άνω του 16%, το οποίο όμως μηδένισε στα τέλη του 2017 πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος του στην κοινοπραξία συμφερόντων Π. Γερμανού και Β. Κάτσου– αλλά και σε κοινοπραξία με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson.

Η επενδυτική ελκυστικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι αδιαμφισβήτητη διεθνώς και, με διαδεδομένη στο εξωτερικό την πεποίθηση πως η νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί και τη βελτίωση του πολιτικού αλλά και του θεσμικού πλαισίου, η χρονική συγκυρία για την τοποθέτηση κρίθηκε ιδανική από τους διαχειριστές της Blackstone, σχολιάζουν πηγές της «Κ». Ο βραχίονας ακινήτων της Blackstone ιδρύθηκε το 1991 και διαχειρίζεται κεφάλαια επενδυτών της τάξεως των 154 δισ. δολ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Blackstone περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα και κατοικίες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σημαντικές συμμετοχές της, μεταξύ άλλων, είναι η Hilton Worldwide, η Invitation Homes και διακεκριμένα κτίρια γραφείων στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blackstone είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stephen A. Schwarzman, ενώ πρόεδρος και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής (COΟ) και υπεύθυνος του βραχίονα real estate ο επίσης δισεκατομμυριούχος Jonathan D. Gray.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − five =