αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑλλαγή… πλάνων: Μόλις 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Αλλαγή… πλάνων: Μόλις 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος υποστήριξε ότι όπως φαίνεται το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα αλλά σε μικρότερες ποσότητες. 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, τον πρώτο μήνα του 2021 στην χώρας μας αναμένονται 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες- δεδομένου ότι το εμβόλιο απαιτεί την χορήγηση δύο δόσεων. 

«Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει, ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται, στην αρχή μπορεί να επιδέχεται μεταβολών. Φαίνεται έτσι, αυτή τη στιγμή ότι από τη μία εταιρεία τα εμβόλια που θα έχουμε θα είναι περίπου 40% μειωμένα. Αυτά που  θα πάρουμε εμείς θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», συνέχισε. 

«Η προσπάθειά μας περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα. Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου», πρόσθεσε  για να τονίσει πως πρόκεται για «ένα τιτάνιο έργο».

«Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά, και από τον Φεβρουάριο και μετά να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς. Υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα Σχέδια σε όλες τις χώρες. για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Πέτσας. 

Αναφερόμενος στο γιορτινό τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες νε είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

«Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα, μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ. Γι’ αυτό επιμένουμε στον στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, τότε πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάμε -και γι’ αυτό τους καλούμε στο σπίτι μας- να νοσήσουν και έτσι να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα», εξήγησε. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + thirteen =