αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑκόμα και… Ιάπωνες ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα

Ακόμα και… Ιάπωνες ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά έπειτα από σαράντα χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων δίνεται στους πολίτες, σε πανελλαδική κλίμακα και χωρίς χωρικούς περιορισμούς, η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης για αξίες ακινήτων μέσω της εφαρμογής https://valuemaps.gov.gr. Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι χρήση του συστήματος δεν έχουν κάνει μόνον Ελληνες, αλλά χιλιάδες πολίτες από χώρες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πρώτο δίμηνο του έτους την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει για να μάθουν αντικειμενικές αξίες ακινήτων ή να κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς 44.490 πολίτες, εκ των οποίων 3.500 από χώρες όπως η Γερμανία (420), η Κίνα (331), το Ηνωμένο Βασίλειο (347), οι ΗΠΑ (490), ακόμη και από την Ιαπωνία.

Μάλιστα, το τελευταίο εξάμηνο (1.9.2022-1.3.2023) το σύστημα εξυπηρέτησε αρκετά εκατομμύρια αναζητήσεων και υπολογισμών αξίας ακινήτων που έκαναν περισσότεροι από 130.000 διαφορετικοί χρήστες, εκ των οποίων 10.000 προέρχονται από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το 2023 έχει ξεκινήσει ακόμη πιο δυναμικά και εάν δεν υπάρξει κάποια κρίση που να επηρεάσει την αγορά, οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2022 με την εισροή 1,975 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό. Οπως φαίνεται και από τις επισκέψεις, τη σχετική εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει ομογενείς από τις ΗΠΑ, Γερμανοί, Κινέζοι, Βρετανοί, ενώ στη λίστα υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι από το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τις Βερμούδες.

To ενδιαφέρον που καταγράφεται αποδίδεται αφενός στη «χρυσή βίζα», αφετέρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μάλιστα το γεγονός ότι από την 1η Μαΐου διπλασιάζεται το ποσό της «χρυσής βίζας» από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ, οδηγεί πολλούς σε άμεσες τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2022 υποβλήθηκαν 4.363 αιτήματα χορήγησης αδειών (επενδυτών, συν μελών οικογενείας), από 2.005 το 2021, αριθμός αυξημένος κατά 117%.

Πώς λειτουργεί

Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο πολίτης εντοπίζει το ακίνητο ενδιαφέροντος στον χάρτη, είτε γράφοντας τη διεύθυνση στο πεδίο αναζήτησης είτε ενεργοποιώντας το GPS του κινητού τηλεφώνου επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο στην εφαρμογή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δει την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου και να τη συγκρίνει είτε με την τιμή όμορων ζωνών είτε με την τιμή σε άλλες χρονικές περιόδους.

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή οι πολίτες εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και δωρεάν με άμεσο τρόπο, αποφεύγοντας ταλαιπωρία και κόστος.

Στην πλατφόρμα valuemaps.gov.gr απεικονίζονται όλες οι ζώνες του Συστήματος Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων πάνω σε δορυφορικό χαρτογραφικό υπόβαθρο, όπου ο πολίτης μπορεί να εντοπίσει το ακίνητό του και να υπολογίσει την αντικειμενική του αξία σύμφωνα με τα 15 έντυπα του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων με χρήση αυτόματων γεωχωρικών ψηφιακών αλγορίθμων, τόσο για εντός σχεδίου όσο και για εκτός σχεδίου περιοχές.

Επισημαίνεται ότι η αξία μιας ζώνης είναι η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο ενός νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο που βρίσκεται στη ζώνη αυτή.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν την αξία συγκεκριμένου ακινήτου, π.χ. διαμερίσματος, επιλέγοντας τη χρονολογία της αναπροσαρμογής (2018 ή 2021) και την αντίστοιχη κατηγορία εντύπου π.χ. κατοικία (Ε1). Εντοπίζοντας το ακίνητο στον χάρτη, επιλέγεται αυτόματα η ζώνη στην οποία ανήκει χωρικά το ακίνητο. Αν το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε όριο ζωνών ή σε γραμμική ζώνη τότε δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει αν έχει πρόσοψη στο όριο των ζωνών ή στη γραμμική ζώνη αντίστοιχα.

Με κάθε επιλογή προσαρμόζεται αυτόματα η τιμή ζώνης που χρησιμοποιείται και η υπολογισμένη αξία του σχετικού αλγορίθμου. Επίσης, αν το ακίνητο έχει πρόσοψη σε δρόμο με συντελεστή εμπορικότητας διάφορο της μονάδας, τότε χρησιμοποιείται αυτόματα ο συγκεκριμένος συντελεστής εμπορικότητας. Σε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιείται η μονάδα ως συντελεστής εμπορικότητας στον αλγόριθμο υπολογισμού.

Για να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας, ο πολίτης δίνει τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ακινήτου του, όπως αριθμό προσόψεων, όροφο, τετραγωνικά μέτρα επιφανείας, ημερομηνία κατασκευής, κ.λπ. και σε κάθε βήμα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου αυτόματα. Επίσης τα στοιχεία και τα αποτελέσματα του υπολογισμού μπορούν να εξαχθούν σε αρχείο για περαιτέρω αξιοποίηση.

Η χρήση της πλατφόρμας είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να υπολογίσουν αξίες ακινήτων. Ειδικότερα, μέσω της πλατφόρμας μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εκτιμητές ακινήτων αλλά και κάθε υποψήφιος πωλητής, αγοραστής ή επενδυτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα εργαλεία και τις παρεχόμενες πληροφορίες προκειμένου να εντοπίσει στον χάρτη το ακίνητο ενδιαφέροντος και να υπολογίσει άμεσα την αξία του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + eleven =