αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑκολούθησε αυτή τη μέθοδο αν θες να γίνεσαι πιο έξυπνος κάθε ημέρα. Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Ακολούθησε αυτή τη μέθοδο αν θες να γίνεσαι πιο έξυπνος κάθε ημέρα. Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη

Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους ποιος παράγοντας συμβάλλει περισσότερο στην επιτυχία, οι περισσότεροι μάλλον θα πουν την ευφυΐα, παρόλο που η επιστήμη λέει ότι πρέπει να είστε και τυχεροί: Το σωστό μέρος, η κατάλληλη στιγμή. Σωστό άτομο, σωστή ιδέα, σωστή αγορά, σωστό κοινό, την κατάλληλη στιγμή. Όλα αυτά παίζουν ρόλο.

Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν τρόποι να «δημιουργήσεις» τη δική σου τύχη, δεν μπορείς να ελέγξεις την τύχη. Αλλά μπορείς να ελέγξεις, σε κάποιο βαθμό, πόσο έξυπνος είσαι.

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές νοημοσύνης, ας εστιάσουμε σε δύο, όπως τις παραθέτει το αμερικανικό inc.com. Η «κρυσταλλωμένη νοημοσύνη» είναι η συσσωρευμένη γνώση: γεγονότα, αριθμοί. Αυτό που λέμε: «μορφωμένος».

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που είναι έξυπνοι επειδή έχουν διαβάσει κάτι σε ένα βιβλίο, αλλά δεν είναι έξυπνοι γενικότερα. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η «ρευστή νοημοσύνη»: Η ικανότητα να μαθαίνεις και να διατηρείς νέες πληροφορίες και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσεις για να λύσεις ένα πρόβλημα, να μάθεις μια νέα δεξιότητα, να ανακαλέσεις υπάρχουσες μνήμες και να τις τροποποιήσεις με νέες γνώσεις. Σκεφτείτε τον όρο «εφαρμοσμένη νοημοσύνη».

Το να γίνεις πιο μορφωμένος, αν και δεν είναι εύκολο, είναι σίγουρα πιο απλό. Η βελτίωση της «ρευστής νοημοσύνης» είναι πιο δύσκολη, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα παιχνίδια εγκεφάλου–σταυρόλεξα, Sudoku, apps εκπαίδευσης εγκεφάλου κ.λπ.- είναι αρκετά δημοφιλή. Σε κάνουν όμως πιο έξυπνο; Βελτιώνουν τη ρευστή νοημοσύνη; Βασικά, Όχι.

Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Behavioral and Brain Sciences αξιολόγησε τον αντίκτυπο των brain training games στη ρευστή νοημοσύνη. Αφού οι συμμετέχοντες έπαιξαν Tetris – ναι, Tetris – για αρκετές εβδομάδες, το πάχος του φλοιού του εγκεφάλου και η δραστηριότητα του φλοιού αυξήθηκαν. Και τα δύο είναι σημάδια αύξησης των νευρωνικών συνδέσεων και της τεχνογνωσίας που έχει μάθει κάποιος. Με απλά λόγια, ο εγκέφαλός τους αυξήθηκε και έγινε… πιο έξυπνος.

Αλλά μετά από αυτές τις πρώτες εβδομάδες, το πάχος και η δραστηριότητα του φλοιού άρχισαν να μειώνονται, επιστρέφοντας τελικά στα επίπεδα που ήταν πριν από το Tetris – παρόλο που τα επίπεδα δεξιοτήτων τους παρέμειναν υψηλά. Οι συμμετέχοντες δεν έχασαν τη δύναμη του εγκεφάλου. Αντίθετα, ο εγκέφαλός τους έγινε τόσο αποτελεσματικός στο παιχνίδι Tetris που οι αυξημένες νευρικές συνδέσεις δεν ήταν πλέον απαραίτητες. Η χρήση περισσότερης ψυχικής ενέργειας δεν ήταν πλέον απαραίτητη. Όπως με τα περισσότερα πράγματα, μόλις το κατανόησαν, έγινε εύκολο. Δυστυχώς, όση δουλειά κι αν χρειάζεται για να μάθεις νέες πληροφορίες ή να αποκτήσεις νέες δεξιότητες, το «εύκολο» δεν βοηθά στη βελτίωση της ευφυΐας.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να παραμείνεις «ζεστός» και να ανεβαίνεις level συνεχώς; Να είσαι σε μια διαδικασία που σε κάνει να νιώθεις… άβολα.

Μόλις «κατακτήσετε» ένα νέο παιχνίδι, μια νέα διαδικασία, μια νέα δεξιότητα, ένα νέο οτιδήποτε – προχωρήστε σε κάτι νέο. Στη δουλειά. Στο σπίτι. Οπουδήποτε. Απλώς συνεχίστε να βάζετε νέα challenges στον εαυτό σας. Όχι μόνο θα αποκτήσετε μια συνεχή ροή νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων, αλλά και ο εγκέφαλός σας θα παραμείνει «διογκωμένος» και θα δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις, διευκολύνοντας τη συνέχιση της μάθησης και της ανάπτυξης. Και μετά υπάρχει το εξής: Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της συνειρμικής μάθησης — τη διαδικασία να συσχετίσετε κάτι νέο με κάτι που ήδη γνωρίζετε.

Όλα αυτά κάνουν τη μάθηση ακόμα πιο εύκολη. Θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορείτε να μάθετε ακόμα πιο γρήγορα — και να διατηρήσετε πολύ περισσότερα. Έτσι, αν σας αρέσουν τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου, γίνετε μάστερ ένα και μετά προχωρήστε σε ένα άλλο. Και μετά σε ένα νέο.

Ακόμα καλύτερα, συνεχίστε να ωθείτε τον εαυτό σας για να μάθετε νέα πράγματα για την επιχείρησή σας, τους πελάτες σας, τον κλάδο σας. Και συνεχίστε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − four =