αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈχουν στενέψει τα οικονομικά σου; Εδώ είναι η τεχνική για να νιώσεις λιγότερο αγχωμένος

Έχουν στενέψει τα οικονομικά σου; Εδώ είναι η τεχνική για να νιώσεις λιγότερο αγχωμένος

Αν έχεις οικονομικό πρόβλημα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, όσο ευχάριστες και να είναι (όπως για παράδειγμα οι γάμοι φίλων, τα γενέθλια κ.α) μπορούν τελικά να σε κάνουν να νιώσεις περισσότερο στρεσαρισμένος, παρά χαρούμενος.

Όταν προσπαθείς να περιορίσεις τα χρήματα που ξοδεύεις, τέτοιες περιστάσεις είναι εμπόδιο αφού τελικά ξοδεύεις πολύ παραπάνω από το αρχικό σου πλάνο.

Αυτό που μπορεί να βοηθήσει, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τα χρήματα. Είναι φυσικό να είμαστε αγχωμένοι όταν ο λογαριασμός μας στην τράπεζα «ξεφουσκώνει». Μια νέα έρευνα μάλιστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotions, το οποίο ανήκει στον Ψυχολογικό Σύνδεσμο της Αμερικής, αποκαλύπτει ότι εκείνοι που έχουν πιο μικρά εισοδήματα, νιώθουν ότι δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Η λύση είναι, απλά να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις την κατάσταση. «Με την κοινωνική ανισότητα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ορισμένες στρατηγικές σχετικά με τα συναισθήματά μας, που θα μας βοηθήσουν στην ψυχική μας υγεία», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Claudia Haase, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο Northwestern.

Για να υποστηρίξουν την μελέτη τους, εκείνοι και οι συνάδερφοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα από το ίδιο τους το εργαστήριο ώστε να κάνουν ένα πείραμα και να δουν πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια τεχνική κατά την οποία αλλάζεις τελείως τα συναισθήματά σου, με το να δεις αλλιώς μια κατάσταση η οποία στο παρελθόν σου προκάλεσε άγχος, μετατρέποντάς την σε πιο θετική.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το πώς η έρευνα και το ίδιο το πείραμα έδειξε ότι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα χρησιμοποίησαν την εν λόγω τεχνική και τελικά ένιωσαν λιγότερο αγχωμένοι σχετικά με τα χρήματα. Η έρευνα φυσικά, δεν αφορούσε μικρομεσαίους ούτε και μεγαλοαστούς.

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα δεν αναφερόταν σε άτομα με υψηλά εισοδήματα γιατί εκείνα μπορούν να έχουν την αίσθηση ότι ελέγχουν το περιβάλλον τους και μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους. Άρα, δεν έχουν την ίδια ανάγκη να αλλάξουν καταστάσεις του παρελθόντος.

Πώς μπορούμε όμως και εμείς να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, και να χρησιμοποιήσουμε την εν λόγω τεχνική; Παρακάτω, θα βρεις τον τρόπο.

Σταμάτα να αποφεύγεις το πρόβλημα

Αν έχεις τη συνήθεια να μην βλέπεις τον λογαριασμούς σου, ξεκίνα να αποδέχεσαι τι συμβαίνει. Ο κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Midwestern, Adam Fried, αναφέρει στο Thrive Global ότι με το να αποφεύγεις το πρόβλημά σου, το άγχος σου μεγαλώνει άρα το πρώτο βήμα για να το περιορίσεις, είναι να το αντιμετωπίσεις.

Με το να ξέρεις ακριβώς τον λόγο για τον οποίο δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις τα οικονομικά σου προβλήματα, μπορείς να βρεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να τα λύσεις. Ο ίδιος εξηγεί: «Αν και η αποφυγή μοιάζει αρχικά να βοηθάει στο στρες και τη θλίψη, τελικά σύμφωνα με την έρευνα το να μην αντιμετωπίζεις τα οικονομικά σου προβλήματα φέρνει ακόμα μεγαλύτερα συναισθηματικά σκαμπανευάσματα, ειδικά σε νεαρές ηλικίες».

Κάνε ένα πλάνο

«Μπορεί να είναι δύσκολο, αν δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις», τονίζει ο ερευνητής. Αυτό που προτείνει είναι να κάνεις ένα πλάνο ανά ημέρα με το δικό σου μικροβήμα, το οποίο και θα βοηθήσει να φτιάξεις τα οικονομικά σου. «Προσωπικά, έχω δει πως με το να έχεις προτεραιότητες και να κάνεις ένα ρεαλιστικό πλάνο, θα φτάσεις πιο γρήγορα στον στόχο σου», αναφέρει.

Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να γίνει με το να έχεις έναν οικονομικό στόχο ανά εβδομάδα και να θέτεις ως πλάνο το να κάνεις κάθε μέρα κάτι που θα σε βοηθήσει να τον πετύχεις στο τέλος της εβδομάδας. Με το να κάνεις μικρά βήματα κάθε μέρα, μικρές αλλαγές, θα σου γίνουν τελικά συνήθειες.

Μόλις δεις μια πρόοδο, τότε το επόμενο βήμα θα είναι πιο εύκολο. «Αν δεν είσαι άτομο με αυτοπεποίθηση αυτό το πλάνο σίγουρα υα δουλέψει και σε εσένα», λέει ο Fried.

Ζήτα βοήθεια όποτε την χρειάζεσαι

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος σε όλο αυτό. Ζήτησε υποστήριξη από έναν φίλο ή ένα άτομο στην οικογένειά σου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή αλλά με το να καταλάβεις τι δουλεύει σε εσένα και ποιες μικρές αλλαγές φέρνουν αποτέλεσμα θα δεις μεγάλη διαφορά και μάλιστα όχι μόνο στα οικονομικά σου.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =