αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Έχει ήδη ‘σκαλίσει’ το παρελθόν σου»: 3 πράγματα που ένας HR Manager δεν θέλει να γνωρίζεις

«Έχει ήδη ‘σκαλίσει’ το παρελθόν σου»: 3 πράγματα που ένας HR Manager δεν θέλει να γνωρίζεις

Ωραία, έστειλες το βιογραφικό σου για την θέση που τόσο ήθελες. Και σε καλέσανε για μια job interview. Μπορεί εσύ να προετοιμάζεσαι για όλα όσα θα πεις εκεί, αλλά εδώ θα πρέπει να ξέρεις και κάτι ακόμα: Προετοιμάζεται και ο HR Manager που θα βρεις απέναντι σου. Και μάλιστα κάνει και κινήσεις… που δεν θα ήθελε να γνωρίζεις. Τρεις τέτοιες κινήσεις θα δούμε τώρα. Μήπως να οργανωθείς καλύτερα;

Έχει ήδη «σκαλίσει» το παρελθόν σου

Όπως λέει η Christine DiDonato, η οποία πριν ανοίξει δική της επιχείρηση πέρασε πολλά χρόνια ως HR Manager: «Μπορεί να προτάσσει το χέρι του για να αλληλοσυστηθείτε και μόλις περάσετε στο προκείμενο να ακούει με προσοχή όλα όσα απαντάς στις ερωτήσεις του, αλλά πίστεψε με σε ξέρει καλύτερα κι από τον εαυτό σου / τους γονείς σου / τον κολλητό σου. Γνωρίζει τα πάντα για σένα. Από το πόσο φιλότιμος, συνεπής και εργατικός είσαι -του τα έχουν πει χαρτί και καλαμάρι οι παλιοί σου εργοδότες, όταν κάλεσε για συστάσεις και τα επιβεβαίωσε το LinkedIn- μέχρι το τι έκανες το περασμένο Σαββατοκύριακο -να ‘ναι καλά το Facebook και το Instagram- και το ποιες είναι οι πολιτικές σου απόψεις -μεγάλος ρουφιάνος το Twitter.

«Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι αναρτάς στους λογαριασμούς σου στα social media θα ήταν μία συνετή κίνηση από μέρους σου. Έχουν φτάσει στα αυτιά μου μέχρι και περιπτώσεις HR managers, που ψαχούλευαν το FB ενός υποψηφίου για να δουν αν ποτέ είχε διαβάλλει την εταιρεία τους».

Η προσφορά του επιδέχεται παζάρια

Κι όταν λέμε προσφορά αναφερόμαστε φυσικά στο μισθό που σου προτείνουν. Το ίσως σημαντικότερο και πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συνέντευξης, δηλαδή.

Σύμφωνα με την DiDonato, το πιο σύνηθες λάθος που κάνουν οι συνεντευξιαζόμενοι στο σημείο αυτό είναι να μην διαπραγματεύονται τα χρήματα, επειδή εσφαλμένα πιστεύουν ότι είναι αυτά ακριβώς που τους προσφέρονται. Take it or leave it. «Κι όμως, η οικονομική προσφορά που θα σου κάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων πάντα επιδέχεται παζάρι, αν όχι παζάρια, μιας και κρύβει άσους κάτω από το μανίκι του, ποσά που ξεκινούν από Χ ευρώ και φτάνουν έως Ψ ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να ενημερώσεις τον “απέναντι” ότι στοχεύεις για το μέγιστο, όχι για το ελάχιστο για να διεκδικήσεις το καλύτερο για σένα».

Πιθανότατα έχει δει και άλλους υποψήφιους

Αυτό είναι λογικό, θα πει κάποιος. Κι όμως αρκετοί υποψήφιοι παρασύρονται. Και θεωρούν ότι είναι… οι μόνοι που έχουν κληθεί για συνέντευξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ανοίγει μια θέση οι εταιρίες κοιτούν πολλούς ανθρώπους, πριν προσλάβουν αυτόν που θέλουν. Έχε το και αυτό στα υπόψη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 4 =